Hlavní obsah

Kvůli sexuálnímu skandálu britská vláda zastavila peníze organizaci Oxfam

Londýn

Britská vláda zastavila financování všech projektů humanitární organizace Oxfam kvůli dalším obviněním, že její pracovníci během misí zneužívali svého postavení k získání sexuálních služeb a zastrašovali místní obyvatele. Informoval o tom server BBC. Tentokrát se pochybení týkají mise v Kongu.

Foto: Profimedia.cz

Logi Oxfamu

Článek

Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Oxfam nesmí žádat o žádné příspěvky na svou činnost až do doby, než se vyřeší nová obvinění týkající se mise v Kongu.

„Všechny organizace, které žádají o pomoc z rozpočtu, musí dodržovat vysoké standardy a zajistit, že lidé, s nimiž pracují, budou v bezpečí,” uvedlo ministerstvo. Nové informace podle něj zpochybnily, že Oxfam je těmto standardům schopen dostát.

Platil jsem si prostitutky, přiznal už před lety zaměstnanec charity Oxfam

Evropa

Podle analytika BBC je nové obvinění další ránou pro pověst Oxfamu, kterou značně pošramotil už skandál z roku 2018. Tehdy interní vyšetřování ukázalo, že někteří pracovníci Oxfamu, kteří byli vysláni na Haiti po zemětřesení v roce 2010, hrubě porušili psaná i nepsaná pravidla.

Mimo jiné vyšlo najevo, že se stýkali s prostitutkami a v některých případech za sexuální služby platili penězi charity. Objevily se i případy šikany a zneužívání obětí katastrofy.

Neziskovka Oxfam čelí skandálu kvůli najímání prostitutek. Může jít jen o špičku ledovce

Evropa

Po skandálu tisíce lidí zrušily své pravidelné příspěvky organizaci a financování jí na tři roky zablokovala i britská vláda. Oxfam podle BBC proto musel zredukovat výdaje o 16 milionů liber.

Sexuální zneužívání je v mezinárodních charitách zakořeněné, tvrdí britská zpráva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám