Hlavní obsah

Kvůli lijákům zemřeli v Británii dva lidé, zaplaveným pomáhali i princové William a Harry

• Aktualizováno

Kvůli přívalovým lijákům a silným vichrům, které už několik dní sužují Velkou Británii, zemřeli v zemi nejméně dva lidé. Po vichřici, jež udeřila v pátek, zůstalo v sobotu bez proudu asi 80 tisíc domácností. Kvůli pokračujícím záplavám zůstává uzavřena část silnic a železnic po celé zemi. Záchranářům v boji s živlem pomáhají také princové William a Harry. Vojákům pomáhali vykládat pytle s pískem v Datchetu v hrabství Berkshire.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princové Harry a William pomáhají při povodníchVideo: Reuters

 
Článek

Pětaosmdesátiletý muž zemřel, když britskou výletní loď v kanálu La Manche zalila vlna z rozbouřeného moře. V centru Londýna zase nepřežila devětačtyřicetiletá žena, když na střechu jejího auta spadla část domu poškozeného silným větrem a deštěm. Další dva pasažéři automobilu byli převezeni do nemocnice.

Lehčím zraněním odneslo nápor nepříznivého počasí několik dalších lidí. Kvůli rozbouřenému moři museli záchranáři vyprošťovat přes tři desítky hostů z pobřežní restaurace v hrabství Hampshire.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Lidé staví hráz z pytlů s pískem v Datchetu

Částí Británie se přes noc prohnala vichřice, jejíž rychlost dosahovala až 130 kilometrů v hodině. Poškodila mnoho kilometrů elektrického vedení, což způsobilo výpadky proudu v téměř půl miliónu domácností a firem.

Podle mluvčího podniku spravujícího rozvodnou síť Tima Fielda došlo přes noc k řadě "opravdu velmi podstatných poškození" rozvodů, kvůli nimž bylo bez proudu přes 450 tisíc domácností. U 340 tisíc se však do rána podařilo dodávku obnovit.

Deště pokračují

Kvůli trvajícím dešťům britské úřady očekávají, že se budou dál zvyšovat hladiny již tak rozvodněných řek. Varování platí pro dvě desítky míst v oblastech Gloucestershire, Somerset, Berkshire a Surrey. Nejvíce má odpoledne pršet v těchto lokalitách a také v jižním Walesu, kde může spadnout až 40 milimetrů srážek.

Podle britských médií vláda zvažuje, že požádá o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Po povodních v roce 2007 dostala Británie z tohoto fondu, který loni využila i Česká republika, 127 miliónů liber (nyní 4,3 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám