Hlavní obsah

Kříže do všech zemských úřadů, rozhodla bavorská vláda

– Mnichov

U vchodů do všech zemských úřadů v německé spolkové republice Bavorsku budou viset kříže, rozhodla tamější konzervativní vláda Křesťanskosociální unie (CSU). Mají podle bavorské vlády vedené Markusem Söderem zdůrazňovat kulturní charakter země, napsala agentura DPA. Nařízení se nevztahuje na budovy obecních nebo spolkových úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kříže, které budou viset ve všech úřadech bavorské státní správy, mají mít symbolickou hodnotu, nemají být vnímány jako náboženské symboly křesťanství. Söder tvrdí, že mají být "přiznáním identity" a "kulturní povahou" Bavorska. „Toto není porušení zákona o neutralitě. Kříž není znamením náboženství,“ prohlásil. Kříž je podle něj znamením elementární hodnoty, jako je charita, lidská důstojnost a tolerance.

Kříž, který Söder nechal vyvěsit ve vstupní hale úřadu bavorské vlády, visel do roku 2008 v zasedací síni bavorské vlády a byl darem někdejšího mnichovského kardinála Friedricha Wettera. Ten ho podle bavorského premiéra také posvětil.

V bavorských veřejných školách musí kříže viset už nyní. Totéž platí o tamních soudních síních. Kříže sice visí i v některých bavorských úřadech, ale z jejich vlastního rozhodnutí. Nyní to bude povinnost.

Na bavorského premiéra se ovšem za toto rozhodnutí sesypala kritika nejen od politických stran, ale také veřejnosti. „Místo přibíjení krucifixů na zdi úřadů by se v rámci křesťanské odpovědnosti mělo uplatňovat milosrdenství a láska k bližnímu v běžné politické praxi," řekla například šéfka bavorských zelených Sigi Haglová.

„Doufal jsem, že je středověk za námi,“ uvedl například jeden z občanů na Twitteru. Další označil Bavorsko za "fundamentalistický náboženský stát v Německu".

Anketa

Měly by u bavorských zemských úřadů viset kříže?
Ano, je to symbol křesťanství, základu naší kultury
87 %
Ano, je to symbol elementárních lidských hodnot, důstojnosti a charity
1,9 %
Ne
8,2 %
Je mi to jedno
2,9 %
Celkem hlasovalo 3024 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám