Hlavní obsah

Kosovští Albánci se pokusili zastavit konvoj srbského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Konvoj srbského prezidenta Borise Tadiče se v Kosovu pokusili zablokovat místní Albánci, kteří do cesty postavili pneumatiky a auta. Podle agentury Reuters dav asi 200 lidí házel po koloně kameny. Podle agentury AP policie zadržela nejméně desítku protestujících, z nichž pět zůstalo v policejní vazbě.

Článek

Tadić měl namířeno na sobotní vánoční slavnost srbské pravoslavné církve na západě Kosova. Prezidentskou kolonu doprovázenou policisty z mise EU i místními policisty obklopili protestující, ale prezident se do cíle cesty dostal.

Mluvčí místní policie Baki Kelani uvedl, že protestující použili k blokádě automobily a pneumatiky. "Bylo hozeno množství kamenů, mnoho aut utrpělo menší škody. Vůz prezidenta Borise Tadiče zasažen nebyl," dodal podle agentury Reuters mluvčí evropské mise EULEX Nicholas Hawton.

Tadić je na tradiční návštěvě mnichů ve středověkém klášteře Visoki Dečani. Jde o připomínku toho, že Kosovo bylo kolébkou srbské pravoslavné církve a podle mnohých Srbů i jejich státnosti. V zemi zůstaly stovky klášterů a kostelů.

Etničtí Albánci však dnes tvoří 90 procent kosovské populace a protestující z jejich řad jsou proti podobným návštěvám ze Srbska, protože Bělehrad odmítá uznat odtržení Kosova z roku 2008.

Mezi Bělehradem a Prištinou panuje v poslední době napětí hlavně kvůli sporům o kontrolu hranic na severu Kosova, kde žijí převážně Srbové. Trvající problémy vedly Evropskou unii k tomu, že Srbsku minulý měsíc neudělila slíbený status kandidátské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám