Hlavní obsah

Konzumace kofeinu má vliv na hmotnost novorozeňat

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Těhotné ženy by měly omezit příjem kofeinu a nepít víc než dva šálky kávy nebo čtyři šálky čaje denně, oznámila britská potravinová inspekce (FSA). Doporučení vychází ze studie vědců z univerzit v Leicesteru a Leedsu, zabývající se souvislostmi mezi konzumací kofeinu a nízkou poporodní hmotností dětí.

Článek

Vládní agentura tak snížila doporučené maximální povolené množství stimulátoru z 300 na 200 miligramů. Výsledky práce univerzitních týmů, které zkoumaly 2 500 žen, má tento týden zveřejnit žurnál British Medical.

Děti s malou poporodní hmotností jsou náchylnější k různým zdravotním problémům. Šéf FSA Andrew Wadge ovšem upozornil, že o rizicích se vědělo dřív a snížení doporučené denní dávky je jen novou radou. Ženy by si prý měly víc dávat pozor i na konzumaci koly, čokolády a energetických nápojů.

Výzkum leicesterské a leedské univerzity následuje po studii, kterou zveřejnila londýnská univerzita a jež přinesla překvapivý závěr, že umírněné popíjení alkoholu v době těhotenství snižuje u chlapců riziko problémového chování a hyperaktivity. Chlapci pak mají i lepší dispozice k osvojování řeči.

Reklama

Výběr článků

Načítám