Hlavní obsah

Kontaminovaný lék způsobil u dětí ve Španělsku „vlkodlačí syndrom”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko řeší aféru nebývalých rozměrů. Lék farmaceutické společnosti Farma-Química Sur, který měl pomoci od žaludečních problémů, způsobil dětem hypertrichózu, píše deník Bild. Je to velmi vzácné onemocnění, které způsobuje růst hustého ochlupení například v obličeji nebo po celém těle. Přezdívá se mu syndrom vlkodlačích lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování odhalilo zatím 17 dětí z Kantábrie, Andalusie a Valencie, které trpí tímto onemocněním. „Syn měl ochlupení po celém těle. Na čele, tvářích, na pažích, na nohou… měl obočí dospělého člověka,“ řekla deníku El País Ángela Sellesová z Granady. Jejímu synovi Urielovi bylo pouhých šest měsíců, když se u něj objevila choroba.

Onemocnění dětí má na svědomí společnost Farma-Química Sur, která na trh dodala kontaminovaný lék. Ten obsahoval místo léčivých účinků v případě problémů s trávením látku minoxidil. Tu obsahují nejen medikamenty na léčbu vysokého tlaku, ale ve vyšších dávkách se předepisuje v případě vypadávání vlasů.

První případ „vlčího dítěte“ se začal řešit v dubnu a postupně se objevovaly další postižené děti. V pátrání po příčinách se přišlo až na lék, který byl všem podáván, a to přivedlo vyšetřovatele k farmaceutické firmě, píše deník Bild. Celá šarže byla stažena z trhu a továrna firmy v Málaze, která má kontaminaci na svědomí, byla uzavřena.

Dosud je známo, že bylo postiženo 17 dětí, je ale možné, že případů bude přibývat. Navzdory intenzivnímu vyšetřování a medializaci se v úterý v Granadě na jihu země objevil další případ.

Po vysazení medikamentu se děti začínají pomalu uzdravovat. „Ochlupení pomalu samo vypadává. Lékař nás upozornil, že to může trvat měsíce než se situace vrátí k normálu,“ uvedla matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám