Hlavní obsah

Komunální volby na západě Německa otestují náladu voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Západoněmecká spolková země Severní Porýní-Vestfálsko v neděli vybírá nové vedení okresů, měst a dalších obcí. Jindy běžné regionální hlasování se ale před nadcházejícími parlamentními volbami v říjnu 2021 stalo prvním testem nálady německých voličů. Projevilo se to i na předvolebních tématech, kde se do popředí dostal koronavirus a zvládání s ním související hospodářské krize.

Foto: Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Ostře sledován bude výkon Křesťanskodemokratické unie (CDU) tamního zemského premiéra Armina Lascheta, který se chce po odcházející kancléřce Angele Merkelové ucházet o vedení německé vlády. Podle průzkumů ale CDU musí počítat se ztrátami voličské přízně.

Velký propad by podle analytiků mohli zažít sociální demokraté SPD, kteří od voleb hodně očekávají. Chtějí totiž těžit z toho, že v srpnu za svého kancléřského kandidáta označili nynějšího vicekancléře a ministra financí Olafa Scholze.

Velké zisky podle průzkumu čekají na ekologickou stranu Zelení, která by například v Cáchách mohla dostat až 37 procent hlasů. Cáchy jsou přitom rodným městem Lascheta.

Volební místnosti se otevřou v 8:00 a zavřou v 18:00. Ihned poté se očekávají první odhady, výsledky pak během noci na pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám