Hlavní obsah

Komunální volby se konají jen v části Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinci vybírají v neděli v komunálních volbách kolem 150 000 zastupitelů místních samospráv, radních oblastních center a starostů velkých měst. Přestože jde o volby místní, považují se za test obliby současného prezidenta Petra Porošenka. Konají se však jen na části Ukrajiny, nepořádají se na území pod kontrolou separatistů a kvůli nesrovnalostem s volebními lístky byly zrušeny i v Mariupoli.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ve volební místnosti

Článek

"Volební místnosti v Mariupolu se neotevřely, protože hlasovací lístky do nich nebyly navezeny. Je nutné odložit termín hlasování, protože lístky byly vytištěny s vážnými nedostatky," řekla agentuře AFP členka městské volební komise Natalija Kaščijová. Maripol je poslední velké město na východě Ukrajiny pod kontrolou vlády.

"Je nutné vytisknout nové hlasovací lístky v nezávislé tiskárně," zdůraznila Kaščijová. Volební lístky byly vytištěny v tiskárně kontrolované oligarchou Rinatem Achmetovem, bývalým finančníkem proruského prezidenta Viktora Janukoviče sesazeného v únoru 2014 po třech měsících násilně potlačených proevropských protestů.

Ze stejného důvodu nebylo zahájeno hlasování ani v Krasnoarmijsku. Podle zprávy ústřední volební komise se v celé zemi z téměř 30 000 volebních místností ve stanovenou dobu neotevřelo 315, z toho 235 v Doněcké oblasti. Důvodem jsou především chyby  v seznamech voličů.

Strana ukrajinského prezidenta Porošenka obvinila proruskou opozici z "podkopání voleb". "Opoziční blok, který je nástupcem Janukovyčovy Strany regionů, stále ještě nepochopil, jak zorganizovat čestné volby," uvedl Porošenkův blok v prohlášení. "Jejich destruktivní a nezodpovědný postoj nesmí připravit obyvatele Mariupolu o právo hlasovat." Prezidentova strana bude iniciovat odklad voleb na 15. listopadu nebo na jiné blízké datum," uvádí se dál v prohlášení.

Na západě Ukrajiny mají volby dva hlavní favority. Zatímco vysoké procento hlasů pro prezidentský Blok Petra Porošenka se všeobecně očekává, obliba strany Baťkyvšicna (Otčina) expremiérky Julije Tymošenkové naznačená průzkumy preferencí je pro analytiky překvapením. Na východě se zřejmě prosadí proruský Opoziční blok a menší strany reprezentující krajní levici. Volební účast komunistů od letošního roku nově zakazuje zákon.

Na území ovládaném separatisty se uskuteční komunální volby ve zvláštním režimu v první polovině příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám