Hlavní obsah

Kiska byl během výročí srpnové okupace na dovolené, tvrdí slovenská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projev slovenského prezidenta Andreje Kisky během úterního výročí okupace Československa sovětskou armádou byl předem natočený. Kiska byl tou dobou na dovolené v cizině, tvrdí slovenská média.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

List Nový čas napsal, že ho natočil krátce předtím, než odjel do Španělska. Na dotazy o dovolené prezidentská kancelář neodpovídá a prezidentův mluvčí nereaguje, poznamenal list Pravda.

Prezident nepostupoval správně, řekl deníku analytik Ján Baránek. „Bylo 50. výročí, čili v žádném případě si to neměl dovolit.“ Prezident si podle něj počínal ještě hůře než v únoru, kdy Slovenskem otřásla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, ale Kiska zůstal lyžovat v Rakousku: vražda se nečekala, ale o výročí se vědělo.

Premiér Peter Pellegrini se zdržel komentáře, nevyjádřil se ani předseda parlamentu Andrej Danko. Pellegrini i Danko přišli v úterý na některé veřejné akce k výročí okupace v Bratislavě.

Směr Kisku kritizuje, Fico si přitom výročí nevšiml

Vládní strana Směr prezidenta za dovolenou zkritizovala, uvedl Denník N na svém webu. Zdůraznil však, že výročí okupace si sám předseda Směru, expremiér Robert Fico jako jediný z předsedů parlamentních stran ani nevšiml.

Kiska v projevu, odvysílaném i Českou televizí, zdůraznil, že povinností demokratických politiků je chránit svobodu, a k tomu je zapotřebí i spojenců v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. Projev byl předtočen ve městě Sliač. Slovenský prezident tam předloni pobýval spolu s Michaelem Kocábem, který na začátku 90. let stál v čele parlamentní komise dohlížející na odjezd sovětských vojáků z Československa, a odhalili tam památník odsunu okupačních vojsk.

Pravda.sk uvádí, že známé není ani to, kdy údajně Kiska na dovolenou odjel a kdy přesně ve Sliači byl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám