Hlavní obsah

Kapitána Costy Concordia začali soudit, proces hned odročili kvůli stávce

Novinky, rei
Grosseto
Aktualizováno

V Itálii v úterý začal soud s kapitánem ztroskotané výletní lodi Costa Concordia, po jejímž najetí na útes u ostrova Giglio loni v lednu zemřelo 32 lidí. Kapitán Francesco Schettino (52) čelí obvinění ze zabití, ublížení na zdraví a nedbalosti. Proces byl hned odročen.

Foto: Profimedia.cz

Francesco Schettino u úterního soudu

Článek

Začátek soudu poznamenala celonárodní stávka právníků. Odročení stání na příští týden hned po pár minutách se očekávalo.

Proces v městě Gorsseto zhruba 145 kilometrů na severozápad od metropole Říma se může táhnout i několik let. Podle agentury AFP může být povoláno až 430 svědků a vypovídat může 250 zástupců žalujících stran.

Foto: ČTK/AP

Vyzvednutí vraku Costy Concordia se stále připravuje.

Kromě stovek přeživších požadují odškodné za nehodu také úřady toskánského ostrova Giglio. Nehoda lodi, která stále ještě nebyla z moře vyzvednuta, je podle nich připravila o příjmy z turistiky, a chtějí proto po lodní společnosti Costa Cruises nejméně 80 miliónů eur (zhruba dvě miliardy korun) jako náhradu.

Na veřejnost se dostal záznam z černé skříňky potopené lodi Costa ConcordiaVideo: Novinky/Reuters

Na palubě luxusního plavidla Costa Concordia bylo 4229 cestujících. Loď havarovala v noci poté, co se odklonila od stanoveného kursu a ocitla se příliš blízko ostrova. Najela na útes, nabrala vodu a naklonila se na bok. Zpola potopená zůstává na svažujícím se útesu dosud, na jejím vyzvednutí se pracuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace vyzvednutí potopené Costy ConcordiaVideo: Reuters

Vinu popírá

Schettino odmítá obvinění, že by nebezpečně manévroval a riskoval tím životy pasažérů. Rovněž nesouhlasí s tím, že při chaotické evakuaci nedbal svých povinností, když loď opustil předčasně, a nikoliv mezi posledními.

Hrozí mu až 20 let za mřížemi, uvedli jeho právníci.

V souvislosti s nehodou jsou stíháni ještě čtyři další členové posádky lodi. Soud o nich rozhoduje zvlášť.

Reklama

Výběr článků

Načítám