Hlavní obsah

K Gibraltaru dorazila britská válečná loď

Novinky, rei

K Gibraltaru, území na jihu Španělska pod britskou správou, v pondělí připlula britská válečná loď HMS Westminster. Stalo se tak v době nových protestů Madridu proti britské správě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

K Gibraltaru připlula britská válečná loďVideo: Reuters

 
Článek

U gibraltarské skály zakotvila fregata HMS Westminster doprovázená dvěma dalšími plavidly britského královského námořnictva a šesti dalšími loděmi.

Podle Londýna byla mise dlouho plánovaná. Lodě vypluly z britských přístavů minulý týden a směřují do různých míst ve Středomoří. Armádní lodě se zúčastní manévrů se spojenci v oblasti.

Foto: ČTK/AP

Britská loď HMS Westminster u Gibraltaru

Plavidla dorazila k Gibraltaru jen den po protestu skupiny španělských rybářů, kteří si stěžují na betonové bloky, jež u pobřeží na západní straně rozmístili Britové údajně proto, aby oživili ekosystém při útesech.

GIBRALTAR
Úzký pruh gibraltarské skály na jihu pyrenejského poloostrova připadl britské koruně v roce 1713 v rámci Utrechtského míru po válkách o španělské dědictví. Pro Británii má území strategický význam, má zde námořní základnu, která mimo jiné hrála důležitou roli v bitvě u Trafalgaru v roce 1805.
Přidružení Gibraltaru ke Španělsku odmítlo v minulosti třicet tisíc obyvatel v referendu.
Britská vláda prohlašuje, že Gibraltar zůstane navždy jejím územím. Španělsko je však odhodláno přenést spor na půdu OSN, napsal list El País.

Reklama

Výběr článků

Načítám