Hlavní obsah

K Britům o Vánocích pohovořily dvě královny, pravá a falešná

Právo, Novinky, nek, fia

Britská královna Alžběta II. v tradičním vánočním proslovu poděkovala zdravotníkům a dobrovolníkům, kteří pomáhali v Británii i ve světě v boji proti koronaviru. Britská televize Channel 4 letos odvysílala i falešnou, digitálně upravenou verzi poselství královny, ve které tančící královna varuje před vytvářením dezinformací s pomocí digitálních technologií označovaných jako deep fake.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Britská královna Alžběta II. v tradičním vánočním proslovu

Článek

„Toto období roku u mnohých poskvrní smutek: někteří truchlí kvůli ztrátě svých drahých, jiným chybějí přátelé a členové rodiny, kteří s nimi nemohou kvůli bezpečnosti být, a přitom vše, co si k Vánocům opravdu přejí, je jen objetí nebo stisk ruky,“ řekla skutečná britská panovnice.

V éteru se letos objevilo i falešné, digitálně upravené poselství královny, které odvysílala britská televize Channel 4.

Nepravá panovnice na obrazovce tančila

Údajná Alžběta II. se od počátku čtyřminutového záznamu projevuje překvapivě familiárně. „Na BBC jsem nemohla vždy hovořit od srdce,“ postěžovala si falešná královna a poděkovala stanici Channel 4 za možnost říkat cokoliv, aniž by jí „kdokoliv vkládal slova do úst“.

Že něco tak úplně nehraje, museli i méně pozorní diváci zaznamenat nejpozději ve chvíli, kdy královna s vážnou tváří prohlásila, že kvůli nedostatku toaletního papíru lidé konečně poznali, jaké to je zažít „nesnáze na trůnu“.

Hovořila o tom, co dělají s manželem, princem Philipem, v době uzávěry, nebo zlehčovala odchod vnuka, prince Harryho, s manželkou Meghan do Kanady. „Máloco vás zraní víc, než když vám řeknou, že budou raději s Kanaďany,“ vyšlo z úst falešné královny.

Také ona ocenila práci zdravotníků a jejich připravenost podstupovat neuvěřitelná rizika, například že budou muset pečovat o premiéra Borise Johnsona.

Bizarní obrat nastává ve chvíli, když se falešná Alžběta před kamerou pouští do tance. Skutečné královně je 94 let.

Vedení stanice odůvodnilo odvysílání falešného poselství tím, že chtělo „důrazně varovat“ veřejnost před vytvářením dezinformací s pomocí digitálních technologií. V závěru videa je naznačeno, že snímek vznikal před klíčovacím pozadím s herečkou, jejíž vzhled byl později digitálně upraven.

Reklama

Výběr článků

Načítám