Hlavní obsah

Juncker odmítl, že udělal z Lucemburska daňový ráj

– Brusel

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odmítl ve čtvrtek obvinění, že jako premiér a ministr financí Lucemburska vytvořil z této malé evropské země daňový ráj pro velké podniky. Prohlásil rovněž, že se bude snažit odstranit mezery v evropském daňovém systému, který je podle něj nespravedlivý a nepřehledný. Informovaly o tom agentury DPA a APA.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„V Lucembursku jsem nevytvořil žádný systém pro vyhýbání se placení daní na úkor jiných evropských států. Přeceňujete mé schopnosti,” řekl Juncker před zvláštním výborem Evropského parlamentu, který se zabývá aférou kolem daňového zvýhodňování velkých podniků.

Juncker prohlásil, že lucemburská daňová správa postupuje podle platných zákonů a vláda na její činnost nemá vliv. „Lucembursko je právní stát,” řekl. Dodal, že lucemburští daňoví úředníci „jsou velmi alergičtí na ministerské zásahy”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novináři na podzim loňského roku přišli se zjištěním, že lucemburské vlády v průběhu let uzavřely daňově výhodné dohody s více než třemi stovkami velkých firem. Ty pak mohly mezi lety 2002 až 2010 platit výrazně nižší daně. Věc byla publikována krátce po nástupu nové Evropské komise vedené Junckerem. Komise přesto v europarlamentu přestála hlasování o nedůvěře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám