Hlavní obsah

Jste jenom prospěcháři, obul se do politiků italský prezident

Řím

Italský prezident Giorgio Napolitano, jehož poslanci po dlouhých tahanicích v sobotu jako vůbec prvního zvolili podruhé do čela státu, v pondělí vystoupil v parlamentu. Zákonodárcům sice poděkoval za to, že pro něj hlasovali, ale jinak na nich nenechal nit suchou. Kritizoval je za oportunismus a neschopnost zemi vést.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský prezident Giorgio Napolitano

Článek

Sedmaosmdesátiletý Napolitano už nejvyšší úřad zastávat nechtěl, ale když se politici nemohli dohodnout na jeho nástupci a přemlouvali ho, aby znovu kandidoval, nemohl prý odmítnout. „Měl jsem obavy o osud země,“ řekl v parlamentu v narážce na politickou krizi a neúspěšné hledání nové vlády po únorových volbách.

Poté, co aplaudujícím poslancům poděkoval, pokračoval kritikou na jejich hlavy, přičemž se mu několikrát zlomil hlas, upozornila BBC. Napolitano politiky nařkl, že jsou „hluší“ k volání lidí po změně, a obvinil je z „neodpustitelné neschopnosti“ provést reformy. Prezident zákonodárce vyplísnil za jejich „soupeření, liknavost, váhavost, vypočítavost, taktizování a zneužívání situace jen ve vlastní prospěch“. Varoval je, že pokud nenastane změna, odstoupí.

Napolitano vyzval hlavně k proměně volebního zákona a „bezodkladnému“ ustavení nové vlády. Podpořil také nápravné kroky dosavadní vlády technokratů premiéra Maria Montiho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám