Hlavní obsah

Ještě horší než Idomeni, stěžují si migranti v novém táboře

– Atény

Vyklízení improvizovaného uprchlického tábora v řeckém Idomeni na hranici s Makedonií skončilo. Obešlo se bez větších komplikací. Migranti, kteří od březnového uzavření takzvané balkánské cesty odmítali odejít, se rozhodnutí úřadu podvolili. Někteří se ale cítí podvedení. V novém táboře, který navštívil štáb agentury Reuters, je to prý ještě mnohem horší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor v SoluniVideo: AP

 
Článek

„Když jsme přišli, byla tu voda. Pak ale přicházeli další a další lidé a začaly problémy s vodou, které se neustále zhoršují. Každý den. A nikdo to neřeší. Tvrdí nám jen to, že hlavní problém je Idomeni, a posílají odtamtud další skupiny,“ řekl reportérovi agentury Reuters jeden z běženců, jenž byl spolu se stovkami dalších převezen do tábora Oreokastro poblíž Soluně.

Jeho slova potvrzují i další přesunutí. V táboře, kde bylo původně tisíc žadatelů o azyl, se nyní tísní 1600 lidí. Obyvatelé komplexu prý navíc nemají přístup k lékařské péči ani k tekoucí vodě.

„Situace je tady opravdu špatná. Velmi špatná. Nemůžeme se pohodlně vyspat. Koupelny jsou velmi špinavé. Nejsou tu doktoři ani žádná zdravotní péče. K dispozici nejsou ani ty základní nezbytnosti,“ postěžoval si Reuters další obyvatel tábora Oreokastro.

„Navíc přicházejí stále další lidé. Co budou pít a kde se budou mýt? Jak budou moci udržovat hygienu?“ dodal.

Stížnosti migrantů není možné prověřit, protože Řekové novináře dovnitř nepouštějí.

Buď jak buď, podobně jako Idomeni budou v nadcházejících dnech a týdnech vyklizeny i další tábory. Ve čtvrtek to oznámil řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodiny odcházejí z Idomeni a staví si stany jindeVideo: Reuters

V parlamentu Muzalas řekl, že po Idomeni odstěhují úřady také uprchlíky z bývalého letiště Eliniko, kde je asi 3500 až 5000 lidí, a z aténského přístavu Pireus.

Zatímco v prvním případě má být areál uvolněn pro privatizaci vynucenou dohodou s mezinárodními věřiteli, ve druhém případě mají být uvolněny prostory pro plynulou dopravu. Pireus je v začínající turistické sezóně hlavním uzlem pro lodní dopravu spojující kontinentální Řecko s ostrovy v Egejském moři.

Vyklizení Idomeni má také praktické příčiny: úřady potřebovaly uvolnit železniční trať vedoucí přes hranici, aby mohla být co nejrychleji zprovozněna po dvouměsíční blokádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám