Hlavní obsah

Janukovyč nabídl opozici křeslo šéfa vlády, ta to odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nabídl opozici místo v obměněné vládě, a to hned post nejpřednější. V sobotu to s odkazem na prohlášení prezidentské kanceláře uvedly agentury AFP a AP. Opozice návrh podle agentury Unian odmítla.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Jmenování opozičních předáků do vlády má podle Janukovyče uklidnit nepokoje v zemi.

Prezident nejprve v pátek oznámil, že na úterním mimořádném zasedání parlamentu budou vyměněni někteří ministři. Opozice to však odmítla jako nedostatečné gesto a žádala demisi celé vlády. [celá zpráva]

Chce nové volby, trvá na svém opozice

V sobotu se Janukovyč sešel s představiteli opozice znovu. Poté vydal prohlášení o nabídce premiérského křesla. Jednání za opoziční tábor vedou boxer Vitalij Kličko, který chce kandidovat v příštích prezidentských volbách, a Arsenij Jaceňuk. Podle Janukovyče by premiérem mohl být Jaceňuk a Kličko vicepremiérem.

Prezidentovu nabídku ale na hlavním kyjevském náměstí Nezávislosti odmítl Kličko s tím, že opozice nadále žádá předčasné volby ještě letos. Jaceňuk k tomu řekl, že předáci protestního hnutí jsou připraveni převzít vedení země, ale nikoliv přijmout Janukovyčovu nabídku.

Střety radikálních demonstrantů s policií ale pokračovaly i v sobotu, kdy také úřady potvrdily třetí oběť nepokojů. Podle opozice je však mrtvých až sedm. [celá zpráva]

Nepokoje v zemi trvají od začátku prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám