Hlavní obsah

Italské nemocnice opět nestíhají, kyslík musí dostávat i lidé čekající v autech

Právo, Novinky, aš, znk
Milán/Neapol

Pod velkým tlakem se kvůli nárůstu nakažených opět ocitají italské nemocnice. Ve středu v zemi celkový počet nakažených překročil milion, když tam zaznamenali dalších 32 961 potvrzených případů nákazy. Denní průměr nových případů za týden činí 34 000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V italském domově důchodců se klienti mohou obejmout se svými příbuznými díky plastovým závěsůmVideo: Reuters

 
Článek

Některé nemocnice už nestačí přijímat a včas ošetřovat pacienty s jinými diagnózami, protože nemocní s covidem-19 mají přednost, varoval Silvio Brusaferro, prezident Nejvyššího zdravotnického institutu (ISS).

„Brzy se dostaneme na kritickou hranici. Pokud se nebudeme chovat rozumně, zdravotní systém se zhroutí,“ dodal Brusaferro s tím, že tzv. reprodukční číslo v Itálii je nyní už na hodnotě 1,7.

Luca Cabrini z oddělení intenzivní péče v lombardské nemocnici Varese Circolo uvedl podle agentury AP, že už teď je hospitalizováno 300 lidí s covidem-19. Brzo se podle něj zaplní všech 500 lůžek, jež jsou pro ně vyhrazena. „Jsme blízko tomu, že to nezvládneme. Nemohu říci, kdy dosáhneme limitu, ale není to daleko,“ uvedl.

Už na jaře se ve Varese zvýšil počet lůžek na JIP z 20 na 45, ovšem o víkendu jich bylo obsazeno 38. Cabrini současně varoval, že nejde ošetřovat jen lidi s covidem: „Musíme pokračovat v udržení alespoň minimální péče pro všechny ostatní nemoci. Jestliže zavřeme urgentní příjem, bude milion lidí bez možnosti získání naléhavé péče.“

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Fronta aut před nemocnicí v Neapoli

V Itálii je 52 procent lůžek obsazeno nemocnými s covidem-19, ministerstvo zdravotnictví přitom označilo za nebezpečnou hranici už 40procentní obsazenost. V červené zóně s padesátiprocentní obsazeností je devět z 21 italských regionů. V Lombardii činí obsazenost 75 procent, v Piemontu 92 procent a Jižním Trosku 99 procent.

Kyslík nemocným do aut

Velký počet nově nakažených se objevuje nejen na severu, jenž byl nejvíce postižen na jaře, ale také v Neapoli. Před tamní nemocnicí Cotugno se už v úterý tvořily dlouhé kolony aut. Zdravotníci lidem s dýchacími problémy dávali do vozidel lahve s kyslíkem, uvedla televize SkyNews.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Zdravotníci dali lahev s kyslíkem nemocnému v autě před nemocnicí v Neapoli.

Předseda národního lékařského svazu Filippo Anelli varoval, že při stávajícím růstu počtu případů hlavně brzo nebude dost lékařů, kteří by se o nakažené mohli starat. „Buď zastavíme virus, nebo virus zastaví nás, protože už jsou tu náznaky, že systém to nevydrží,“ burcuje Anelli.

Lékařské a pečovatelské svazy mezitím vyzvaly vládu, aby namísto dosavadních částečných a regionálních uzávěr opět vyhlásila tvrdou uzávěru pro celou Itálii jako na jaře. V Kampánii, která je třetí nejpostiženější oblastí v zemi co do počtu nakažených, už zavádějí zákaz vycházení po desáté večer.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Doktor Davide Maraggia na JIP v nemocnic Varese Circolo v Lombardii

Reklama

Výběr článků

Načítám