Hlavní obsah

Italská mafie používá novou zbraň: volá přes Skype

– MILÁN
Právo, Novinky, aš, El Reg

Italští zločinci ve stále větší míře vedou telefonní hovory přes internet a upouštějí od mobilů, aby znemožnili nebo alespoň výrazně ztížili své dopadení. Potvrdili to milánští policisté, podle nichž se lidé zapojení do obchodování s drogami, zbraněmi a do prostituce uchylují k programu Skype určenému k hlasové komunikaci na webu.

Článek

Italští kriminalisté v boji proti mafii, terorismu a korupci hodně sázeli na odposlechy a přinášelo jim to výsledky, uvedl britský server The Register. Ostatně podle německé vědecké Společnosti Maxe Plancka je Itálie rekordmanem v počtu odposlouchávaných rozhovorů - na sto tisíc lidí připadá 76 odposlechů.

Mafiáni proto začali více telefonovat přes internet za pomocí technologie Skype, která využívá techniky P2P v oblasti VoIP.

Šifrovací systém společnosti Skype je hodne složitý a firma jej odmítá sdílet se státními orgány. Systém navíc využívá kapacitu právě připojených počítačů a ne pevných serverů.

Problémy s telefonováním zločinců přes internet mají kriminalisté i v dalších zemích Evropy. Německá policie se pokouší legalizovat použití spyware na počítačích, které používají lidé podezřelí z terorismu. A německá firma Digitask už pracuje na způsobu, jak sledovat komunikace pomocí Skype. Bezpečnostní agentury v USA jsou údajně připraveny zaplatit miliardy za technologie, které umožní sledovat hovory přes Skype.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám