Hlavní obsah

Itálie bude mít prvního černošského senátora, zastupuje protiimigrační Ligu severu

Řím

Protiimigrační a euroskeptickou stranu Liga severu bude v italském parlamentu zastupovat Tony Iwobi, který pochází z Nigérie. Stane se prvním černošským senátorem v historii země, upozorňují italská média.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí senátor Ligy severu Tony Iwobi

Článek

Dvaašedesátiletý Iwobi je členem Ligy severu už 25 let, poslední čtyři roky zastával ve straně post mluvčího pro zahraničně-politické otázky. Senátorský mandát získal za Lombardii.

Původní profesí je počítačovým expertem, vystudoval v 70. letech ve Spojených státech amerických. Je katolík a pochází z velké rodiny, má ještě deset bratrů. Do Itálie se dostal svého času s povolením k pobytu kvůli studiu na univerzitě v Perugii. V zemi zůstal díky manželství, jeho žena pochází z Bergama. Vychovávají spolu dvě děti.

Jednou z hlavních zbraní v předvolebním klání byla pro Ligu severu otázka migrace. Šéf strany Matteo Salvini sliboval, že pokud vyhraje, razantně zpřísní podmínky pro udělení azylu a zahájí masivní deportace ekonomických migrantů. Vyhoštění by se mělo týkat až čtyř set tisíc běženců z Nigérie, Tuniska a Maroka.

Budoucí senátor na svém Facebooku tvrdí, že chce „regulovanou migraci“. „Chceme, Liga severu, obnovit migraci, ale bude kontrolovaná. Nejsme xenofobní, ale jsme proti nelegální migraci.“

Iwobi po skončení voleb děkoval prostřednictvím Facebooku předsedovi strany Matteu Salvinimu a nazval ho: „Velkým vůdcem, díky němuž se strana stala jedničkou ve středopravé koalici Centrodestra“.

Liga severu získala v nedělních volbách 17 procent hlasů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám