Hlavní obsah

Interpol vydal zatykač na šéfa WikiLeaks, ten požaduje demisi Clintonové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyon
Aktualizováno

Interpol v úterý oznámil, že vydal mezinárodní zatykač na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assanga, kterého Švédsko stíhá kvůli podezření ze znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku. Assange naopak uvedl, že by měla odstoupit americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange

Článek

"Měla by odstoupit, jestliže to ukazuje, že byla odpovědná za nařízení pro americké diplomaty, aby se zapojili do špionáže v OSN, do porušování mezinárodních úmluv, které USA podepsaly," uvedl na  adresu Clintonové Assange.

Clintonovou hájil mluvčí jejího ministerstva P. J. Crowley: "Je to směšné a stojí to na mylných informacích. Únik těchto dokumentů odsuzujeme, ale to, co ty dokumenty ukazují, je jen to, jak ohromnou práci diplomaté pod vedením Clintonové udělali." Ministerstvo  už dříve uvedlo na svou obranu, že diplomaté nejsou žádní špióni.

Interpol, mezinárodní organizace kriminální policie se sídlem ve francouzském Lyonu, dostal podle jejího mluvčího soudní žádost od Švédska k zadržení Assanga a jeho vydání 20. listopadu. Na základě toho zařadila policie kontroverzního devětatřicetiletého Australana na svůj seznam hledaných lidí.

Zatykač na Assanga

Interpol vydal varování nejvyššího, tedy červeného stupně, což 188 členských států opravňuje hledané osoby předběžně zatknout a vydat do země, která je bude vyžadovat. Podle Interpolu tento krok podezřelému nyní ztíží cestování.

Julian Assange spáchání jakéhokoli sexuálního deliktu ve Švédsku popírá. V úterý se obrátil na švédský nejvyšší soud a napadl vydání zatykače, který na něj vydala švédská justice 18. listopadu. Assange se proti tomu odvolal, ale v odvolacím řízení bylo rozhodnutí soudu potvrzeno. Jako jediná možnost mu nyní zbylo obrátit se na nejvyšší soud.

Obviněný už dříve naznačoval, že za jeho obviněními ze sexuálních deliktů mohou stát americké služby.

Assange je asi v Británii

The Guardian uvedl, že Assange je na utajovaném místě u Londýna u stoupenců WikiLeaks. The Independent napsal, že v posledních třech měsících má základnu v Británii, "ale vyhýbá se hotelům, používání kreditních karet... a jen zřídka se dá dostihnout na mobilu." Také si prý přebarvil na hnědo své světlé vlasy, uvedl list. Podle něj jsou Assangeovy dny v Británii zřejmě sečteny, protože mu začátkem roku vyprší vízum. The Guardian napsal, že Assange je v optimistické náladě, i když ve srovnání s předcházejícím zveřejněním utajovaných materiálů se drží relativně stranou.

Portál WikiLeaks, který se specializuje na zveřejňování tajných dokumentů, letos už dvakrát zveřejnil tajné dokumenty o válce v Iráku a spojeneckých operacích v Afghánistánu. Vysloužil si za to ostrou kritiku Pentagonu.

V neděli začal publikovat 251 000 tajných diplomatických depeší USA, což vyvolalo rozhořčení Washingtonu a rozčarování mnoha vlád.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám