Hlavní obsah

Indonéské námořnictvo vylovilo černou skříňku zříceného letadla

– Jakarta

Potápěči indonéského námořnictva vylovili z Jávského moře černou skříňku Boeingu 747-500, který havaroval v sobotu krátce po startu z letiště v Jakartě. Zařízení převážejí do přístavu v metropoli, informovala s odvoláním na mluvčího námořnictva agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rybáři na místě objevili trosky, které by mohly patřit pohřešovanému boeinguVideo: Reuters

 
Článek

K havárii se má ještě v úterý vyjádřit indonéský ministr dopravy Budi Karya Sumadi a zástupci dalších úřadů.

Indonéský Národní výbor pro bezpečnost dopravy (KNKT) očekává, že informace ze zařízení pro nahrávání komunikace v kokpitu a ze zapisovače letových údajů získá do tří dnů. Zatím není jasné, proč k nehodě došlo.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Části havarovaného stroje

Letadlo místních aerolinek Sriwijaya Air zmizelo z obrazovek radarů v sobotu čtyři minuty po startu z hlavního letiště v Jakartě. Na palubě bylo 62 lidí včetně několika dětí. Let mířil do města Pontianak v západní části ostrova Borneo, zhruba 740 kilometrů od Jakarty.

„Ahoj rodino, míříme domů,” napsala žena těsně před havárií. Boeing se roztříštil o moře

Svět

Potápěči v úterý našli další pozůstatky a různé předměty včetně peněženek s osobními doklady. Na pátrání se podílí 3600 záchranářů, 13 helikoptér a přes 70 plavidel.

Záchranné týmy na pevninu dosud vyslaly přes 70 kontejnerů s lidskými pozůstatky, které čekají na identifikaci. První oběť indonéské úřady identifikovaly v pondělí, jednalo se o 29letého stevarda Okkyho Bismu.

V Indonésii nalezli trup havarovaného letadla, kusy lidských těl

Svět

Havarované letadlo bylo v provozu 27 let, dříve sloužilo ve Spojených státech. Šéf Sriwijaya Air dříve uvedl, že stroj byl po technické stránce v pořádku a ještě v sobotu před nehodou podnikl další let. Poslední inspekcí prošel v polovině prosince, píše zpravodajský server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám