Hlavní obsah

Havarovaný autobus u Nitry byl plný středoškoláků, náklaďák vezl kamení

– Nitra • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Autobus, který se ve středu srazil s nákladním automobilem u Nitry, byl plný studentů. Podle upřesněných informací zahynulo 12 lidí. Zraněných je podle poslední bilance 20.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu u NitryVideo: Joj.sk

 
Článek

Podle televize Markíza řidič nákladního vozu, který vezl kamení, ztratil na staré silnici spojující Nitru a Zlaté Moravce kontrolu nad řízením. Náklaďák se rozkýval.

Řidič protijedoucího autobusu na lince Nitra - Jelenec se mu snažil vyhnout, ale náklaďák do něj vrazil z boku, autobus se po nárazu převrátil do příkopu u silnice.

Podle aktualizovaných údajů jsou mezi 12 oběťmi čtyři děti, potvrdila ministryně vnitra Denisa Saková. Středoškoláci z vyšších tříd ale už mohou být započítáni mezi dospělé.

Na místo po nehodě dorazil i evakuační autobus a psychologové, kteří poskytovali krizovou pomoc. Zraněné záchranáři ošetřovali přímo v evakuačním autobusu nebo v nafukovacím stanu, který kvůli nepříznivému počasí přímo na silnici postavili hasiči.

Foto: Hasiči SR/Facebook

Nehoda autobusu u Nitry

Pro rodinné příslušníky bylo otevřeno krizové centrum v kulturním domě v Jelenci.

„Na místě se už nenacházejí žádné zraněné osoby, všechny byly převezené do nemocnice,” uvedli hasiči na Facebooku v 15:30 s tím, že autobus se pokusí vytáhnout z příkopu s pomocí těžké techniky. To se povedlo kolem šesté hodiny večer.

Foto: Hasiči SR

Havárie autobusu u Nitry

Cesta smrti

Silnice je označovaná jako cesta smrti, uvedl web Topky.sk. Stává se na ní mnoho nehod.

Na místě havárie zasahovalo 30 hasičů, sedm sanitních vozů a dvě posádky Vrtulníkové záchranné zdravotní služby.  Pomáhali i svědci nehody. „Všichni jsme museli odevzdat lékárničky,” řekl jeden z nich.

Dvanáct mrtvých při srážce autobusu s kamionem u Nitry

Evropa

„Bylo k nám převezeno pět těžce zraněných. Pacientům byla okamžitě poskytnuta všechna dostupná zdravotní péče,“ řekla mluvčí nemocnice v Nitře Tatiana Timková.

„Na jednotlivá oddělaní byli povoláni další lékaři a staženy sestry. Rodinným příslušníkům bude poskytnuta také psychologická pomoc,“ dodala mluvčí.

Prezidentka Zuzana Čaputová na sociální síti uvedla, že zpráva o havárii v ní vyvolala hluboký smutek. „V těchto chvílích jsme v myšlenkách s rodiči, kteří přišli o své děti, o své drahé a blízké. Myslíme také na zraněné a na to, aby dostali nejlepší možnou pomoc. Všichni doufáme, že počet obětí už nebude narůstat,“ uvedla Čaputová.

Policie zveřejnila záběry z místa tragické nehody autobusu u Nitry

Zahraniční

Kvůli havárii přerušil návštěvu Kypru slovenský premiér Peter Pellegrini a na místo havárie dorazila také ministryně vnitra Denisa Saková (oba Směr-sociální demokracie).

„Cítím nesmírnou lítost a vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl Pellegrini.

Premiér zvažuje kvůli nehodě možnost vyhlášení státního smutku na pátek 15. listopadu. Ve čtvrtek se kvůli tomu mimořádně sejde slovenská vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám