Hlavní obsah

Guvernéra Slovenské národní banky obvinili z korupce

Bratislava

Speciální prokuratura obvinila guvernéra Národní banky Slovenska (NBS) a bývalého ministra financí Petera Kažimíra z podplácení. Podle webu aktuality.sk se obvinění týká úplatku pro bývalého šéfa finanční správy Františka Imreczeho.

Peter Kažimír

Článek

Oficiálně tato informace nebyla potvrzena, ale web aktuality.sk se odvolal na několik nezávislých zdrojů.

„Kažimír měl v korupčním případu sehrát úlohu jakéhosi kurýra a přinést tehdejšímu šéfovi finanční správy Františku Imreczemu úplatek ve výši asi 50 tisíc eur. Vypověděl o tom právě zmíněný Imrecze, který je obviněný v několika případech a spolupracuje s policií,“ uvedl web.

Slovenská policie měla za Fica lustrovat opoziční politiky

Evropa

Imrecze si měl vyžádat úplatek od majitele firmy profitující na utajovaných smlouvách IT magnáta Michala Suchoby s tvrzením, že se na Kažimírově ministerstvu financí postará o příslušná rozpočtová opatření.

Funkci ministra financí zastával Kažimír od roku 2012 do roku 2019 ve vládách premiérů Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Od roku 2010 byl místopředsedou strany Směr-sociální demokracie. Členství ve straně Směr se vzdal v roce 2019, když byl jmenován guvernérem NBS. Jeho mandát platí do roku 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám