Hlavní obsah

Gilmore odstupuje z čela irských labouristů i postů ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf irských koaličních labouristů Eamon Gilmore v pondělí oznámil, že mimo jiné kvůli neúspěchu v eurovolbách odstupuje z čela strany. Ve vládě, kde je vicepremiérem a ministrem zahraničí, hodlá zůstat do 4. července, kdy strana zvolí jeho nástupce. Jeho krok ohrožuje budoucnost koaliční vlády.

Foto: Profimedia.cz

Eamon Gilmore

Článek

Devětapadesátiletý politik se rozhodl k rezignaci poté, co voliči podle něj potrestali jeho stranu v místních volbách a v hlasování do Evropského parlamentu. V pátečních eurovolbách v Irsku získali labouristé jen sedm procent hlasů. Strana podle svého předáka propadla v důsledku úsporných opatření a nové daně z nemovitosti, které labouristé prosazovali. 

Analytici ale podle agentury AP předpokládají, že nový šéf labouristů bude spolustraníky tlačen k tomu, aby se distancoval od premiéra Andyho Kennyho, jehož hlavní vládní strana pravého středu Fine Gael v důsledku úsporných opatření také ztrácí podporu voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám