Hlavní obsah

Francie vyhostila bosenskou rodinu. Týrala dceru kvůli nevhodnému příteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie v sobotu vyhostila do Sarajeva pět členů muslimské rodiny Bosňáků za trýznění a ostříhání sedmnáctileté příbuzné kvůli jejímu vztahu se srbským křesťanem. Oznámil to francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vyhoštěni byli rodiče dívky a tři jejich další děti. Jejich sedmnáctiletá dcera Selma, která byla obětí trestu, může zůstat ve Francii v péči sociální služby pro nezletilé a po dosažení plnoletosti dostane povolení k pobytu.

Rozhodnutí o vyhoštění následuje po pátečním výroku soudu, který rodiče dívky a také jejího strýce a tetu odsoudil k ročnímu vězení, z toho čtyři měsíce jsou podmínečné. Rozsudek také obsahuje pětiletý zákaz pobytu ve Francii. Dívčina strýce a tety se vyhoštění netýká, protože mají status uprchlíků. Selmina rodina do Francie přijela roku 2018 a loni jí bylo zamítnuto právo na azyl.

Francie brání své sekulární zřízení. Chce trestat ověřování panenství

Evropa

Případ této rodiny vyvolal ve Francii vzpomínky na osud tisíců žen stříhaných po druhé světové válce za udržování styků s německými vojáky.

Podle svědků rodina dívku ztrestala za nevhodného přítele 17. srpna. Dospělí ji nejprve trýznili a pak jí jeden z mužů oholil hlavu. Rodiče a strýc s tetou přiznali, že dívka dostala několik pohlavků. Oholená prý byla za trest, aby už za přítelem nechodila. Soudce se ale tázal, jak příbuzní vysvětlí množství podlitin a přeražená žebra, což po vykonání „trestu” u dívky konstatovali lékaři. Pět vyhoštěných dnes bylo převezeno do Nancy, odkud odjedou do Sarajeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám