Hlavní obsah

Fiasko pro Merkelovou, její favorit ve vedení klubu CDU/CSU skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Novým šéfem poslanců konzervativní unie CDU/CSU se stal v úterý Ralph Brinkhaus. Získal 125 hlasů, dva poslanci se zdrželi. Celkem bylo odevzdáno 239 hlasů. Hlasování je vnímáno jako velká porážka kancléřky Angely Merkelové (CDU), která stála za dosavadním předsedou poslanecké frakce Volkerem Kauderem.

Foto: Profimedia.cz

Ralph Brinkhaus

Článek

Devětašedesátiletý Kauder vedl poslance nejsilnějšího klubu posledních 13 let, v úterním hlasování padesátiletému Brinkhausovi ale podlehl. Získal jen 112 hlasů. Pozorovatelé přitom odhadovali, že by Brinkhaus mohl dostat maximálně kolem třetiny hlasů.

Na nespokojenost s Kauderem, potažmo s Merkelovou, která byla jeho blízkou spojenkyní, ukazovalo už to, že se vůbec někdo odhodlal k protikandidatuře, což v CDU/CSU rozhodně není zvykem.

Pozorovatelé už dopředu hovořili o tom, že počet hlasů, které vyzyvatel Brinkhaus získá, ukáže i na to, jak silné postavení ještě Merkelová mezi poslanci má. Výsledek hlasování je z tohoto pohledu pro kancléřku fiaskem. Německá média už v souvislosti s hlasováním hovoří o senzaci nebo malé revoluci.

Brinkhaus poděkoval za projevenou důvěru a omezil se pouze na to, že na všechny čekají „náročné projekty”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám