Hlavní obsah

Faerské ostrovy propojí unikátní podmořská dálnice včetně kruhové křižovatky

Novinky, BBC, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Streymoy

Faerské ostrovy po více než třech letech výstavby otevřou unikátní podmořskou silniční síť. Součástí jsou tunely o délce 11 kilometrů a kruhový objezd, který je zároveň uměleckým dílem.

Foto: Estunlar.Fo

Autorem objezdu je faerský umělec Trondur Patursson

Článek

Podmořský tunel si vyžádali místní obyvatelé, kterým značně urychlí cestu mezi hlavním městem Tórshavn a Runavíkem. Původně cesta trvala hodinu 14 minut, nyní se zkrátí na zhruba 16 minut.

Nejnižší bod tunelů je 187 metrů pod hladinou moře. Kvůli co největší bezpečnosti je maximální náklon 5 procent. Podle místních médií by měl začít testovací provoz 17. prosince.

Foto: Estunlar.Fo

Stavba urychlí cestu o více jak hodinu

Odbornou veřejnost nejvíce zaujal unikátní kruhový objezd, který se nachází uprostřed tunelové sítě a skládá se z několika barevně nasvícených sloupů. Jeho autorem je faerský umělec Trondur Patursson.

Využití podmořské sítě bude zpoplatněno. Podle serveru Local.fo by měla osobní auta zaplatit 75 dánských korun (266 Kč). V případě, že si místní obyvatelé pořídí předplatné, bude cena nižší.

Foto: Estunlar.Fo

Vjezd do tunelu

Podle britské stanice BBC se jedná o největší investici do infrastruktury v historii Faerských ostrovů. V současnosti je ve výstavbě další tunel – spojující ostrovy Sandoy a Streymoy.

Faerské ostrovy čítá 18 ostrůvků v Severním Atlantiku nacházející se mezi Islandem a Norskem. Jsou autonomní součástí Dánska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám