Hlavní obsah

EU zahajuje přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie oficiálně zahajuje přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Po jednání s premiéry obou zemí to v úterý oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Obě strany začnou okamžitě pracovat na adaptaci balkánských států na unijní pravidla.

Foto: Dan Drake, Novinky

Severomakedonský premiér Dimitar Kovačevski (vlevo) a Jan Lipavský na společném brífinku po zahájení přístupových rozhovorů

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje v Bruselu.)

„Můžeme konstatovat, že jednání o vstupu Severní Makedonie do Evropské unie nyní byla zahájena,” uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Tirana i Skopje mají evropskou budoucnost na dosah a jejich integrace posílí i samotnou Evropskou unii, uvedl premiér Petr Fiala, který byl přítomen jednání Leyenové a ministerských předsedů obou balkánských států z pozice předsednické země.

„Jsme taková malá Evropa, jsme příkladem multietnické země, která se nyní integruje do EU. Ztělesňujeme motto EU - jednota v rozmanitosti," řekl po skončení jednání severomakedonský premiér Dimitar Kovačevski.

Současně dal k ledu spekulace, zda bude nebo nebude makedonský jazyk stvrzen jako jeden z oficiálních jazyků EU. Bulharsko totiž v úterý deklarovalo, že makedonštinu jako samostatný jazyk neuznává, považuje ho za „regionální psanou formu bulharštiny“.

Lídři EU se ale zřejmě dohodli jinak. „Makedonština bude jedním z úředních jazyků, bez jakýchkoli dalších poznámek pod čarou,“ uvedl premiér.

Kritika severomakedonského premiéra

Kovačevski čelil kritickým otázkám novinářů, kteří pochybovali, zda do Bruselu přijel s návrhem, který jeho země podporuje. „Toto rozhodnutí učinil parlament a je svrchovaným rozhodnutím zástupců lidu Severní Makedonie,“ odpověděl s tím, že se jedná o výsledek jednání mnoha generací expertů.

Opoziční parlamentní strana VMRO, která s přijetím kompromisního návrhu nesouhlasila, oznámila, že hodlá sesbírat 150 tisíc podpisů a vyhlásit referendum o severomakedonsko-bulharském protokolu. Ten je podmínkou proto, aby Bulharsko nevetovalo vstup Severní Makedonie do EU. Není jasné, co by se s přístupovými rozhovory stalo, kdyby protokol byl v referendu odmítnut.

Severní Makedonie je kandidátem na členství v EU již 17 let, kvůli odporu nejprve Řecka a poté Bulharska stále čekala na zahájení přístupových jednání.

Dohoda z roku 2017 o změně názvu země z Makedonie na Severní Makedonii ukončila spor s Aténami, Sofia však v roce 2020 uplatnila právo veta kvůli historickým a jazykovým otázkám. Komplikace s Bulharskem se podařilo vyřešit letos v červnu.

Protože unie zahájení rozhovorů se Severní Makedonií dříve spojila i s Albánií, postihovalo bulharské veto ve výsledku také Tiranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám