Hlavní obsah

EU na čtyři měsíce pozastaví sankce vůči Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie od soboty na čtyři měsíce pozastaví ekonomické sankce vůči třem běloruským společnostem a 170 Bělorusům, včetně autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Jde o reakci na propuštění politických vězňů. Ve čtvrtek o tom informovala Rada EU. Sankce tak budou pozastaveny vůči většině osob a všem firmám, na které byly dosud zacíleny.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v parlamentu

Článek

Rada Evropské unie vysvětlila, že rozhodnutí bylo učiněno v reakci na to, že Minsk 22. srpna propustil všechny politické vězně a v kontextu naděje dalšího zlepšování vztahů mezi EU a Běloruskem.

Právě propuštění všech politických vězňů Unie po Bělorusku dlouho požadovala. Pozastavením nejvíce restriktivních opatření EU reaguje na tento pokrok a zároveň chce podpořit další pozitivní vývoj, jenž by vedl ke zlepšení vztahů mezi EU a Běloruskem, píše Rada EU.

Rada zároveň ujistila, že bude úroveň dodržování lidských práv v Bělorusku i nadále bedlivě sledovat.

Opozice zrušení sankcí kritizuje

Několik představitelů běloruské opozice už zrušení sankcí kritizovalo. Je podle nich uspěchané a nelogické.

"Rozhodnutí EU je uspěchané, neodpovídá politické realitě v Bělorusku. Tlak na občanskou společnost, média a politické strany se nesnižuje. Jediným pozitivem na rozhodnutí Bruselu je skutečnost, že uvolnění sankci je časově omezeno na čtyři měsíce. Pro demokratické síly v Bělorusku bude toto období testem, jak vážně to režim myslí s demokratickými změnami. Nebudou-li žádné, sankce se musejí vrátit," řekl novinářům předák běloruských křesťanských demokratů Vital Rymaševski.

Podle bývalého běloruského poslance a politického vězně Sjarheje Skrabce krok EU nemá logiku, protože pronásledování občanských aktivistů v Bělorusku pokračuje.

"Pokud si v Bruselu myslí, že v Bělorusku došlo k nějakým podstatným demokratickým změnám, pak je to lež. Tvrdí, že v Bělorusku nejsou političtí vězni. Já mám za to, že jsou," řekl Skrabec rozhlasové stanici Rádio Svoboda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám