Hlavní obsah

Dva důchodci byli odsouzeni za únos poradce, který je připravil o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Dva němečtí důchodci byli v úterý odsouzeni k šesti, respektive čtyřem letům vězení za únos finančního poradce, který je špatnými investicemi připravil o celoživotní úspory. Manželky zúčastněných dostaly za spolupachatelství menší podmíněné tresty. Rozhodl o tom zemský soud v bavorském Traunsteinu, který tak uzavřel mediálně vděčnou kauzu z června 2009.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Soud vzal za prokázané, že 74letý hlavní viník unesl ze Speyeru a ve sklepě svého domu u jezera Chiemsee řadu dní věznil 57letého investičního poradce německo-amerického původu. Cílem únosu bylo získat od poradce zpět 2,4 miliónu eur (61,1 miliónu Kč), které dotyčný investoval pro manželské páry v USA s příslibem vysokého úrokového výnosu, nikdy je však nevyplatil.

Iniciátor alce dostal šest let vězení za únos, věznění a bití s vážnějším poraněním, jeho 61letý pomocník čtyři roky za únos a poranění. Jejich manželky, 64letá a 80letá, vyvázly s podmíněnými tresty roku a devíti měsíců, respektive roku a šesti měsíců. Pátý spoluúčastník únosu, 67letý lékař, zatím souzen nebyl, protože se léčí s vážnou srdeční chorobou.

Vzali si čas na rozmyšlenou

Hlavní odsouzený se nejprve hájil tvrzením, že o žádný únos nešlo, protože poradce jen na jeho pozvání "trávil několik dní dovolené v Horním Bavorsku". Poradce naproti tomu vypověděl, že byl únosci bit, spoután lepicí páskou a vězněn. "Propadl jsem panice," řekl.

K únosu došlo loni 16. června, když dva odsouzení přijeli k poradcovu domu ve Speyeru, spoutali jej a zacpali mu ústa, hodili ho do kufru auta a dovezli do domu v Chiemingu, asi 455 kilometrů jižněji. Poradce se při jedné zastávce pokusil utéct, byl však rychle chycen a skončil se dvěma zlomenými žebry zase v autě.

Vězněnému se nakonec podařilo poslat šifrovanou tísňovou zprávu svému švýcarskému bankéři. O několik hodin později už přepadová jednotka německé policie zasáhla, vězně vysvobodila a zadržela únosce.

Rozsudek na místě přijala jen jedna žena, ostatní si vzali čas na rozmyšlenou. Ani pro oběť únosu ale aféra ještě nekončí. Nejméně jedno státní zastupitelství v Německu vede proti němu vyšetřování za pochybné finanční obchody a řada dalších napálených investorů pověřila své advokáty, aby obchodníka žalovali, napsala DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám