Hlavní obsah

Durynský premiér Kemmerich rezignoval den po svém zvolení

– Berlín

Thomas Kemmerich se ve čtvrtek vzdal postu ministerského předsedy německé spolkové země Durynsko. Stalo se tak pouhý den po jeho zvolení do funkce. Do úřadu mu mimo jiné pomohly hlasy protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), což vyvolalo kritiku, ke které se připojila i kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Schutt Martin, ČTK

Thomas Kemmerich vydržel ve funkci jeden den.

Článek

„Odstoupení je nevyhnutelné,” citovala Kemmericha agentura DPA.

Politik za svobodné demokraty se ve středu stal prvním premiérem některé z německých spolkových zemí, který uspěl i díky hlasům populistické, až extremistické AfD.

Durynsko má prvního premiéra zvoleného také hlasy AfD

Evropa

Lidé v Durynsku po jeho zvolení vyrazili protestovat do ulic a kritiky se nezdržela ani německá kancléřka Angela Merkelová. „Byl to den rozchodu s hodnotami a přesvědčením křesťanských demokratů,” uvedla. Dosahovat parlamentní většiny za podpory AfD podle ní není možné.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

V německé spolkové zemi Durynsko lidé vyšli do ulic protestovat proti zvolení nového premiéra Thomase Kemmericha.

Volba ministerského předsedy byla důsledkem patové situace po říjnových zemských volbách v Durynsku. Nepodařilo se po nich totiž sestavit žádnou většinovou koalici.

Kemmerichova volba byla zvláštní také v tom, že premiérem se stal představitel strany, která v zemských volbách se ziskem pěti procent hlasů tak tak pronikla do parlamentu, v němž má právě pět zástupců.

V Durynsku by nyní mohly následovat nové volby. Už ve středu po nich volala Angela Merkelová. Ve čtvrtek se k situaci vyjádřil i sám Kemmerich: „Chceme, aby nové volby odstranily tuhle kaňku, kterou je spojení s AfD.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám