Hlavní obsah

Duka se stal v Římě druhým žijícím českým kardinálem

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Pro pražského arcibiskupa Dominika Duku, jehož papež Benedikt XVI. před měsícem jmenoval kardinálem, se stala sobota velkým dnem: ve Vatikánu převzal insignie náležející k novému titulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Duka se stal druhým žijícím českým kardinálemVideo: Reuters

 
Článek

Duka v bazilice sv. Petra na shromáždění sboru kardinálů – konzistoři − dostal kardinálský klobouk zvaný biret, jmenovací dekret a kardinálský prsten. Ten symbolizuje svazek s církví a jsou na něm postavy apoštolů Petra a Pavla inspirované sochami před vatikánskou bazilikou, s osmicípou hvězdou uprostřed − symbolem Panny Marie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Arcibiskup pražský Dominik Duka

Foto: ČTK

Duka se do Vatikánu dostavil v kardinálském obleku jasně červené barvy s lemovanou klerikou, tedy dlouhým splývavým rouchem přiléhajícím k tělu, mozzettou (krátkým pláštěm přes ramena) cingulem (širokým pruhem látky na přepásání) a malou kulatou čepičkou zvanou solideo. Bílé barvy jsou jen rocheta (volné roucho s rukávy sahající po kolena a na okraji často zdobené krajkou) a mitra (liturgická pokrývka hlavy špičatého tvaru).

Program v Římě

  • účast na konzistoři, pak bude v chrámu svatého Řehoře VII. sloužit mši pro poutníky z ČR, v podvečer budou noví kardinálové přijímat gratulace přátel, spolupracovníků a věřících
  • zítra se spolu s papežem zúčastní slavnostní mše v bazilice svatého Petra
  • v pondělí se pražský arcibiskup zúčastní přijetí nových kardinálů a jejich doprovodů Benediktem XVI.

Jak upřesnil tiskový mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora, Duka si nechal ušít dvě kardinálské kleriky z kvalitních italských látek od dvou římských krejčích, kteří podobně jako mnozí jiní „o sobě tvrdí, že šijí i pro papeže“. Jak se lze dočíst na jejich webu, je všechno včetně obšití knoflíkových dírek ruční práce.

Duka se také již dozvěděl, že dostal pod patronát kostel svatého Marcellina a Petra a jaký má služební titul − kardinálové se totiž stávají součástí kléru římské diecéze a dostávají titulární kostel, i když nadále sídlí ve svěřených diecézích či zastávají funkce v římské kurii. Získávají i vatikánské občanství a pas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poutníci z celého světa se shromáždili ve VatikánuVideo: Reuters

Poradci pontifexe

Kardinálové, jimž přísluší oslovení Vaše Eminence, jsou poradci papežů, a pokud jsou mladší 80 let, jsou povinni účastnit se konkláve, která výhradně volí novou hlavu církve. Nyní vzhledem k věku může volit papeže 108 ze 192 členů kolegia. Kromě 68letého Duky bylo v lednu jmenováno dalších 21 nových kardinálů, z toho 15 z Evropy, respektive sedm jen z Itálie. Další dva jsou z USA, následuje Kanaďan, Brazilec, Ind a hongkongský Číňan.

Duka, který byl za komunismu vězněn, se řadí k někdejším kardinálům Josefu Beranovi, Františku Tomáškovi a Tomáši Špidlíkovi, kteří bojovali proti totalitním režimům a trpěli za svou víru. Česko má nyní kardinály dva. Prvním je Dukův předchůdce v čele pražské arcidiecéze Miloslav Vlk, který v květnu oslaví osmdesátiny a ztratí nárok účastnit se volby nového papeže. Fakticky tím bylo zajištěno, aby Česko neztratilo v této záležitosti svůj hlas.

"Nejsme Klausovští křesťané"

Zhruba dvacet lidí v sobotu na Hradčanském náměstí v Praze protestovalo proti politickému působení pražského arcibiskupa Dominika Duky, který byl před měsícem jmenován kardinálem.

"Pan arcibiskup Duka především extrémně silně vyjadřuje své politické preference, které má, a orientuje se příliš pravicově, ačkoli to mnozí křesťané nesdílí," prohlásil jeden z organizátorů protestu Pavel Čižinský.

Podle něho někteří křesťané cítí, že Duka "zneužívá svůj úřad, který má k účelům duchovním, k uplatňování svých politických názorů". Čižinský tvrdí, že Duka má nadstandardní vztahy s prezidentem Václavem Klausem.

"Myslím, že naopak je mnoho lidí, se kterými nemá dobré vztahy, kde by něco hezkého mohl říci a neřekne. Jako třeba u Romů," dodal. Jeho vystoupení doprovázeli účastníci protestu transparenty s nápisy jako "Nejsme Klausovští křesťané".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám