Hlavní obsah

Doživotí za proříznuté hrdlo, policistu zachránil na místě útoku hrdinný lékař

– Londýn
Novinky,

Dva tresty doživotí dostal v úterý v londýnské síni Old Bailey za loňské mimořádně brutální útoky na londýnské policisty John Onyenaychi. Když ho kontrolovali policisté na autobusové zastávce, jednoho pobodal na hlavě a druhému prořízl hrdlo. Od jisté smrti Paula Maddena zachránil kardiochirurg v důchodu, který byl na místě činu a zastavil krvácení, uvedly listy Daily Mail a Daily Mirror.

Článek

Onyenaychi zaútočil na policisty na zastávce, když mu chtěli zkontrolovat jízdenku. Jeden z mužů zákona si uvědomil, že muž je hledaný v souvislosti s útokem, jehož se předtím dopustil. Onyenaychi vytáhl vysouvací pracovní nůž s odlomitelnou čepelí a na muže zákona zaútočil. [celá zpráva]

Nejprve se vrhl na Paula Maddena, který se ho pokusil zadržet. Toho nejen pořezal na hlavě, ale prořízl mu i hrdlo. Když se mu snažil pomoci jeho kolega z pomocného sboru Piotr Dolata, pořezal ho na hlavě. Útočník přitom křičel: „Nech mě to s ním skončit.“ Zaútočil i na třetího policistu, toho ale před zraněními uchránila reflexní vesta.

Když se 23letý Madden zhroutil v tratolišti krve, všiml si ho 65letý kardiochirurg Samad Tadjkarimi. Zmáčkl mu krční tepnu, a tím ho udržel při životě až do příjezdu záchranky.

Hrdinný chirurg

Lékař svůj čin komentoval slovy: „Je to moje povinnost. Jsem si jist, že kdokoli z mé profese by udělal totéž.“ Soudce Peter Beaumont mu přesto přiřkl odměnu 500 liber záchranu života se slovy: „Zdravotník, který slouží u záchranky osm let, řekl, že to byla ta nejhorší zranění, která kdy viděl.“ Kdyby chirurg nezasáhl, do tří minut by policista vykrvácel.

Oneynaychi žijící ve Stratfordu po soudním procesu trvajícím devět dnů dostal dva doživotní tresty zároveň za dva pokusy o vraždu s tím, že nesmí opustit věznici na podmínku dříve, než si odsedí minimálně 25 let.

Byl popsán jako jeden z nejnebezpečnějších zločinců v Británii. Čtyři dny před vražedným útokem na policisty pobodal v Ealingu Muhammada Memona v kanceláři taxislužby. Ještě předtím se setkal s Ahmedem Niazmandem, s nímž si na internetu domlouval koupi laptopu a iPhonu. Sebral mu je pod hrozbou vraždy.

Už dříve byl odsouzen na dva roky za nebezpečnou jízdu pod vlivem drog, při které zabil člověka. Na svobodě byl na podmínce. Ve věznici přitom napadl dozorce, přičemž použil k útoku upravenou tužku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám