Hlavní obsah

Dohoda o fondu obnovy EU se 750 miliardami eur je na světě

Brusel
Aktualizováno

Lídři EU se v noci na úterý dohodli na parametrech fondu obnovy ekonomik a budoucího sedmiletého rozpočtu. Oznámil to ráno předseda Evropské rady Charles Michel. Dohodu o fondu obnovy se 750 miliardami eur (cca 20 bilionů korun) a rozpočtu na sedm let schválili prezidenti a předsedové vlád všech 27 členských zemí EU.

Foto: Pool, Reuters

Předseda Evropské rady Charles Michel

Článek

Summit EU jedná o fondu obnovy ekonomik a rozpočtu od pátku. V úterý ráno po půl šesté oznámil předseda Evropské rady Charles Michel, že se povedlo dosáhnout dohody. Na Twitteru napsal: „Dohoda! ”

Celkový objem fondu, který má od 1. ledna pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí, bude 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). Tyto peníze, které zvýší hodnotu unijního rozpočtu na období 2021–2027 na více než 1,8 bilionu eur, si Evropská komise bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

Celková výše grantů ve fondu obnovy bude 390 miliard eur, na půjčky v něm bude připraveno 360 miliard.

Předseda Evropské rady Charles Michel v pondělí večer předložil účastníkům vrcholné schůzky nový kompromisní návrh závěrečného dokumentu, který se podle diplomatů setkal s příznivými reakcemi, protože se omezil podíl grantů, což požadovaly takzvané šetrné státy – Nizozemsko, Rakousko, Švédsko a Dánsko.

Michelův návrh z pondělního večera se podle diplomatů citovaných různými médii setkal s příznivým ohlasem nejen pokud jde o poměr dotací a půjček v rámci fondu, ale i pokud jde o otázku principů vlády práva. V návrhu přitom podle dostupných informací zůstává bod, podle něhož EK navrhne odstřihnout od peněz z fondu ten stát, který vládu práva nebude respektovat, přičemž takový návrh komise bude vyžadovat souhlas kvalifikované většiny členských zemí.

Poté přesto následovala prakticky celonoční bilaterální i vícestranná jednání; na té se podle mluvčího předsedy Evropské rady Bernarda Leytse probíral určitý počet „technických úprav”.

ČR dostane méně peněz z fondu obnovy EU, částka na granty klesla

Evropa

Po závěru summitu se čekají tiskové konference; společně hodlají před novináře předstoupit premiéři Maďarska a Polska Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki.

Budapešť dávala během vrcholné schůzky najevo nesouhlas s možností, že by čerpání peněz z fondu obnovy mělo být výslovně podmíněno respektováním principů právního státu. S Maďarskem a Polskem přitom unijní orgány vedou řízení kvůli obavám, že v obou zemích jsou porušovány evropské hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám