Hlavní obsah

Dodávka v Londýně najela do lidí, jeden mrtvý

Londýn
Aktualizováno

Dodávka v noci na pondělí najela do skupiny lidí u mešity ve čtvrti Finsbury Park na severu Londýna. Jeden člověk zemřel a deset bylo zraněno. Z dodávky podle svědků vystoupil muž a nejméně jednu osobu pobodal, uvedl list Evening Standard, policie to ale nepotvrdila. Případ vyšetřuje protiteroristické oddělení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na dodávku, se kterou najel útočník do lidí u mešity v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Premiérka Theresa Mayová uvedla, že policie vyšetřuje případ „jako možný teroristický útok”.

„Osm zraněných bylo převezeno do tří různých nemocnic, dva lidé s drobnějším poraněním byli ošetřeni na místě,“ uvedla londýnská policie.

„Viděl jsem na zemi minimálně dva lidi, kteří se nehýbali," uvedl podle listu The Sun jeden z místních obyvatel.

„Minimálně jedna osoba byla pobodána,” řekl listu Evening Standard jeden ze svědků. Policie ale útok nožem nepotvrdila.

„Byl jsem šokovaný, šokovaný, šokovaný. Kolem mě byla těla," uvedl jeden ze svědků pro BBC: „Bohudík jsem se uhnul stranou. Prostě jsem uskočil."

Foto: Handout, Reuters

Dodávka najela do chodců v městské části Finsbury Park na severu Londýna. Britská muslimská rada uvedla, že řidič úmyslně najel do muslimů odcházejících z mešity.

Svědci tvrdí, že nešlo o nehodu, ale o úmysl. Dodávka bílé barvy najela do davu lidí, kteří vycházeli z mešity, a krátce předtím řidič vozu záměrně zrychlil. To uvedla pro BBC žena, která nedaleko mešity bydlí.

Incident byl policii byl nahlášen krátce po 01:20 SELČ. Na místo vyrazily vozy záchranné lékařské služby.

„Je hrozné sledovat policisty provádějící masáž srdce lidem na zemi v zoufalé snaze je zachránit. Jen doufám, že se jim to povedlo," uvedla na Twitteru svědkyně Cynthia Vanzellová.

Foto: Neil Hall, Reuters

Londýnské záchranářské týmy u místa, kde dodávka vjela do lidí vycházejících z mešity.

Řidiče zadrželi přímo lidé na místě činu

Osmačtyřicetiletého řidiče našli po příjezdu policisté a zadrželi ho lidé na místě. Policie ho poté zatkla, uvedl mluvčí protiteroristického oddělení.

„Byl preventivně převezen do nemocnice a po propuštění na něj bude uvalena vazba. Bude také podroben psychiatrickému vyšetření,“ uvedli policisté. „V této rané fázi vyšetřování nebyli na místě identifikováni nebo policii nahlášeni žádní další podezřelí,” dodává policejní zpráva.

Foto: Neil Hall, Reuters

Londýnský policista na místě, kde dodávka najela do lidí vycházejících z mešity.

K motivu se policie nevyjádřila, uvedla však, že vzhledem k povaze činu a probíhajícímu ramadánu budou na citlivých místech policejní hlídky.

Premiérka útok odsoudila

„Ten, kdo to to provedl, chtěl zranit lidi. Jedná se o teroristický útok,“ prohlásil imám mešity Mohammed Kozbar. Britská muslimská rada uvedla, že řidič dodávky úmyslně najel do muslimů odcházejících z mešity. Vyzvala britské úřady k posílení bezpečnosti v okolí mešit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně najelo auto do lidíVideo: Reuters

Premiérka Mayová označila najetí automobilu do chodců u londýnské mešity za „strašný incident”. Je podle svých slov v myšlenkách se zraněnými. Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že ho incident naprosto šokoval.

Starosta britské metropole Sadiq Khan označil noční incident za útok na společné hodnoty, stejně jako tomu bylo při nedávných podobných událostech v Manchesteru a v Londýně. „Je to také útok na všechny naše sdílené hodnoty tolerance, svobody a úcty," uvedl podle agentury Reuters Khan v prohlášení.

Foto: Russell Boyce, Reuters

Mešita ve Finsbury Park na severu Londýna na archivním snímku

Reklama

Výběr článků

Načítám