Hlavní obsah

Do sídla britské královny vnikl vetřelec, jde o největší narušení bezpečnosti za 31 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská policie tento týden zatkla dvojici mužů, kteří se údajně pokoušeli krást v Buckinghamském paláci, v sídle královny Alžběty II. Jeden z mužů podle serveru dailymail.co.uk překonal čtyřmetrový plot a našli ho v prostorách, které jsou pro veřejnost otevřené pouze přes den. Druhý mezitím čekal venku.

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác

Článek

„Oba muži byli propuštěni na kauci a vyšetřování pokračuje. Bude provedena expertiza toho, co se stalo,“ uvedl mluvčí metropolitní policie. Buckinghamský palác zatím incident nekomentoval.

Podle britského Telegraphu jde pravděpodobně o největší narušení bezpečnosti paláce od roku 1982, kdy se do královniny ložnice dostal po okapu Michael Fagan. Toho zatkli poté, co asi deset minut hovořil s královnou, kterou zastihl v posteli.

Muž v pondělí před půl jedenáctou v noci, kdy byl zadržen, musel překonat trojí zabezpečení. Palác je pod stálým dohledem královské ochranky, ozbrojené puškami a revolvery. Dále je střežen uzavřeným kamerovým systémem. A nakonec je obehnán zdí a plotem, který by se neměl dát přelézt. V samotném paláci je pak další ochranka.

Foto: Profimedia.cz

Palác střeží královská garda.

Prověřuje se napojení na teroristy

Druhý z dvojice byl zadržen před palácem a je považován za komplice vetřelce. Policisté prověřují jejich možné napojení na teroristickou síť. V době, kdy se muž do paláce dostal, v něm však nebyl nikdo z královské rodiny. Ta v současné době pobývá ve Skotsku.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. a jede na otevření parlamentu v roce 2000

Podle serveru thesun.co.uk se toto narušení bezpečnosti bere s největší vážností. Vyšetřování se nevyhne ani ministerstvo vnitra a Scotland Yard. Před 31 lety, kdy se do paláce vloupal Fagan, vyzval ministr vnitra šéfa Scotland Yardu k rezignaci, ten však tenkrát odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám