Hlavní obsah

Do Evropy dorazil orkán. Obětí přibývá, ruší se letecké a vlakové spoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sever Evropy ve čtvrtek kolem poledne udeřil očekávaný orkán Xaver, dopad mohutné bouře pocítila Británie, severní Německo a skandinávské země. Zatím jsou hlášeny čtyři oběti z Británie a ze Švédska. Ve Skotsku zůstává až 100 000 domácností bez dodávek elektřiny. Byly uzavřeny školy a zcela zastavena železniční, trajektová a letecká doprava.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orkán Xaver si ve Skotsku vyžádal zatím jednu oběťVideo: Reuters

 
Článek

Při dopravní nehodě západně od Edinburghu zahynul řidič kamiónu a čtyři lidé utrpěli zranění, když zde vichr převrátil nákladní vozidlo na několik aut. Podle policie další muž zahynul v Retfordu v parku severoanglickém hrabství Nottinghamshire, kde na něj spadl strom. Centrální vlakové nádraží ve městě Glasgow muselo být dnes evakuováno, když trosky prorazily sklo ve střeše nádražní budovy.

V pobřežních oblastech se vztyčují protipovodňové bariéry v obavách ze záplav vysokými mořskými vlnami. Na skotské vysočině naměřili nebývale silný vichr, dosahující v nárazech rychlosti 229 kilometrů v hodině, a extrémní počasí si vyžádalo uzavření množství skotských silnic a mostů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K severoněmeckému Cuxhafenu se přiblížil orkán XaverVideo: Reuters

Britské úřady oznámily, že kvůli bouři, kterou v Německu označují Xaver, ve Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, bude zdvižena protipovodňová bariéra na Temži určená k ochraně Londýna. Unikátní protipovodňovou zábranu Oosterscheldekering zvedlo podle agentury AP poprvé od roku 2007 i nízko položené Nizozemsko.

Ve Skandinávii nejezdí vlaky

V jihošvédském kraji Skane od čtvrtečního rána nefungují žádné vlakové spoje a železniční doprava již byla zastavena i v Dánsku. Některé spoje budou zřejmě obnoveny až v sobotu dopoledne. Pokud bude bouře hodně silná, mohl by podle dánské tiskové agentury Ritzau být uzavřen i most přes úžinu Öresund, který spojuje Dánsko a Švédsko. Běsnění živlu zřejmě nebude ušetřena ani dánská metropole Kodaň, kde se jeho dopad čeká ve čtvrtek večer.

Bouře postupující z Atlantského oceánu od Grónska směrem na východ rovněž prý žene do Evropy arktický vzduch a i v nižších polohách je možno očekávat sněžení.

Na severu Německa může být orkán Xaver podle agentury DPA nejsilnější bouří za posledních několik desetiletí a vichr zde do večera podle očekávání dosáhne až 160 kilometrů v hodině.

Bouře si vynutila zrušení asi stovky letů na letišti v Hamburku a značně ochromila železniční dopravu v severním Německu. Trajektové společnosti nevypravily některé spoje na německé ostrůvky ležící v Severním moři, podobně je trajektem nedostupný švédský ostrov Bornholm.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Upozornění na břehu severního moře u města Norddeicha o zrušení trajektové dopravy kvůli nepříznivému počasí. Bouře Xaver je očekávána na severním pobřeží Německa ve čtvrtek a má přinést silný vítr a vlny.

Přílivové vlny mohou na severu Německa dosáhnout až deseti metrů.

V přímořském Dolním Sasku a na západním pobřeží Šlesvicka-Holštýnska bylo na dnešek v mnoha školách odvoláno vyučování. Uzavřeny jsou dnes také vánoční trhy ve velkých severoněmeckých městech, jako Hamburku, Kielu a Lübecku. Úřady rovněž vyzvaly občany v rizikových oblastech, aby během bouře nevycházeli z domu a i po jejím odchodu se vyhýbali lesům.

Podle meteorologů by Xaver v severním Německu mohl řádit až do pátku a mohl by způsobit větší škody než bouře Christian, která na severu Evropy v říjnu porážela stromy, odnášela střechy a vyžádala si 16 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám