Hlavní obsah

Desetitisíce lidí požadovaly v Římě demisi Berlusconiho

– Řím

Desetitisíce lidí v sobotu v Římě demonstrovaly proti italskému premiérovi Silviu Berlusconimu a dožadovaly se jeho demise. Demonstrace svolaná opoziční levicovou Demokratickou stranou (PD) se konala tři dny před hlasováním o nedůvěře Berlusconiho kabinetu.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Demonstrace proti Berlusconimu v Římě

Článek

Demonstranty do Říma sváželo z celé země 18 zvláštních vlaků a na 1500 autobusů. Na náměstí před bazilikou svatého Jana Lateránského, kde se demonstranti obvykle shromažďují, se podle agentury AP sešlo asi 100 000 lidí.

Takové číslo by pro organizátory akce představovalo zklamání, neboť před zahájením protestu počítali až se dvěma milióny demonstrantů.

"Tato demonstrace se stane počátkem historického obratu, který povede ke konci Berlusconiho kabinetu. Demonstruje tu Itálie zítřka," prohlásil jeden z organizátorů protestu Pierluigi Bersani.

Další z organizátorů Antonio Di Pietro označil akci za "osvobození země od Berlusconiho". "Dnes v Římě demonstruje zdravá Itálie, která chce této zemi vrátit svobodu a demokracii," řekl Di Pietro.

Demonstrace se konala krátce před hlasováním o nedůvěře Berlusconiho vládě, které na úterý zorganizovala opozice. Kdyby kabinet důvěru nedostal, Itálii by zřejmě čekaly předčasné volby. Premiér nicméně vyjádřil přesvědčení, že opozice v hlasování neuspěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám