Hlavní obsah

Desetitisíce Bělorusů vyrazily do ulic. Policie proti nim použila vodní dělo

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

V Minsku vyšly v neděli do ulic desetitisíce lidí, kteří protestovali proti současnému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Policie proti demonstrantům použila vodní děla a několik lidí zatkla.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vodní dělo rozhání demonstranty v Minsku

Článek

„V centru města se koná neoprávněné shromáždění. Policie žádá účastníky události, aby se nepodíleli na provokacích a rozešli se,“ uvedlo běloruské ministerstvo vnitra.

Podle očitých svědků použila minská policie v části Zamčyšča proti demonstrantům vodní děla. Konvoj s vodním dělem se snaží vytlačit demonstranty z centra města. Mluvčí minské policie Natália Ganuševičová uvedla, že několik lidí bylo předvedeno k vyšetřování na policejní stanici, uvedla Ria Novosti.

Masové protesty začaly v Bělorusku 9. srpna bezprostředně po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. V nich oficiálně zvítězil současný prezident Alexandr Lukašenko, opozice ale výsledky neuznává a za vítězku prohlašuje Svjatlanu Cichanouskou.

Bělorusové demonstrují už 50 dní, v neděli uspořádali „inauguraci Cichanouské”

Evropa

Na stranu opozice se postavilo mnoho dalších evropských zemí včetně České republiky. V pátek Evropská unie uvalila sankce vůči 40 běloruským činitelům odpovědným za volební manipulace a násilné potlačování opozičních demonstrací. Lukašenko mezi nimi není.

Reklama

Výběr článků

Načítám