Hlavní obsah

Deset tisíc Rakušanů pochodovalo proti vládním opatřením, přišli i nacisti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi deset tisíc lidí se zúčastnilo sobotního protestního pochodu proti koronavirovým opatřením vlády ve Vídni. Většina demonstrantů nenosila roušky a nedodržovala rozestupy.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Šlo o různé esoteriky, příznivce spikleneckých teorií, odpůrce očkování a další alternativce.

Článek

Původní prognózy o desítkách tisíc lidí v ulicích se nenaplnily. Přesto šlo Vídní asi 10 tisíc demonstrantů. Policie předem ohlásila, že porušování pravidel nebude tolerovat, ale podle rakouských médií až na výjimky téměř nic nedělala. Na otázku, proč nezasahuje proti tisícům lidí bez roušek, odpověděl mluvčí ministerstva vnitra, že to „jde udělat jen na začátku při příchodu lidí nebo na konci akce“.

Ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP) ale před týdnem představil úplně jiné směrnice, podle médií je policisté ignorovali.

Náckové nechyběli  

Demonstrace se zúčastnili také pravicoví extremisté, například několikrát odsouzený Gottfried Küssel, který si měl přivézt dva autobusy plné podobně smýšlejících kamarádů. V minulosti usiloval např. o obnovení nacistické partaje NSDAP.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Demonstrace ve Vídni

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Demonstrace proti vládě ve Vídni

Extremisté ale netvořili většinu demonstrantů. Šlo spíš o různé esoteriky, příznivce spikleneckých teorií, odpůrce očkování a další alternativce. Jak poznamenala jedna vídeňská hospodská: „Nemůžu přece za to, že se připojil jeden nebo dva náckové“.

Vidět byl také bývalý vicekancléř Heinz-Christian Strache. Z populistické strany FPÖ byl po různých aférách vyloučen, ale z politiky se nestáhnul.

V Rakousku nejsou v souvislosti s pandemií hlášeny drastické počty mrtvých. Celkově se uvádí 6980 úmrtí. Očkování tam postupuje poměrně pomalu, podobně jako v ČR. Podařilo se naočkovat 86593 lidí z 8,8 milionu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám