Hlavní obsah

Irsko ruší opatření i přes velký počet nově nakažených

Irsko od soboty zruší téměř všechna dosavadní omezení vyhlášená v souvislosti s pandemií covidu-19. Výrazný nárůst počtu infikovaných se totiž neprojevil zvýšením počtu pacientů vyžadujících intenzivní nemocniční péči.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Lidé v ulicích Dublinu

Článek

Opět plně otevřít budou moci hospody, restaurace a diskotéky a jejich návštěvníci už nebudou muset prokazovat své naočkování nebo dodržovat rozestupy, oznámil v pátek večer premiér ostrovní země Micheál Martin.

Nejméně do konce února zatím zůstane v platnosti povinnost nosit roušky v prostředcích veřejné dopravy a v obchodech.

Už v týdnu oznámila Anglie, že od 27. ledna zruší všechna opatření, která v zemi ještě platí, jako například nošení roušek či doporučení práce z domova. V plánu je také zrušit izolaci pro nakažené.

Všechna opatření zrušíme. Anglie píská konec

Koronavirus

Irsko mělo ještě minulý týden druhou nejvyšší incidenci covidu-19 v Evropě, ale patří také mezi země s nejrychlejším očkováním posilujícími dávkami. Počet vážně nemocných se tak podařilo udržet výrazně pod úrovní předchozího vrcholu. V posledních dnech počet nově nakažených klesá, stále je však vyšší než například na podzim.

Na základě doporučení zdravotních úřadů se nyní vláda mimo jiné rozhodla, že bary a restaurace už nebudou muset zavírat ve 20:00. Venkovní i vnitřní akce se budou moci konat bez omezení kapacity.

Opatření u cestování zůstanou

Od příštího pondělí pak přestává platit závazek využívat možnost práce z domova tam, kde je to možné. Některá omezení však zůstávají. Kromě roušek v dopravě se to týká i cestování ze zahraničí, kdy lidé musí předložit doklad o očkování nebo prodělání nemoci a negativní test.

V případě pozitivního výsledku bude nadále třeba se izolovat. Návštěvníci Irska rovněž budou nadále muset uvádět adresu pobytu i nedávnou cestovatelskou historii. Premiér Martin však slíbil, že vláda už nebude omezovat osobní svobody, pokud to nebude nutné. Irsko podle něj přestálo „omikronovou bouři“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám