Hlavní obsah

Další spor o loď plnou migrantů. Nechtějí ji na Maltě ani v Itálii

Malta odmítla vpustit do přístavu loď italské lodní stráže Diciotti se 177 lidmi na palubě. Argumentovala tím, že přestože byli migranti v době nalodění v maltských vodách, záchrana nebyla nutná. Loď byla proto vyslána do italské Lampedusy, ministr vnitra italské vlády Matteo Salvini ale přijetí lodi v italských vodách zakázal.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Byl to neopodstatněný zásah na otevřeném moři, bez jakéhokoli prvku nebezpečí. Vaše tvrzení, podle nichž vás migranti kontaktovali, aby vás informovali, že jsou v ohrožení, nejsou pravdivá," reagovala maltská vláda.

„Nebyli v nebezpečí a nepožadovali asistenci, nýbrž chtěli pokračovat v cestě. Neexistuje žádný právní základ pro nárok na zakotvení na Maltě. Lampedusa je blíž,” citovala komuniké Valetty La Repubblica.

Loď prý měla porouchaný motor

Podle Italů měl člun směřující k evropským břehům porouchaný motor a nabíral vodu. Salvini maltské námořnictvo obvinil, že běžencům neposkytlo pomoc a snažilo se člun „doprovodit” do italských vod.

Loď Diciotti vzala v noci na čtvrtek na svou palubu celkem 190 migrantů, z nichž 13 bylo převezeno do bezpečí jiným plavidlem kvůli potřebě lékařské péče. Vylodění na Lampeduse ale ministr Salvini vylučuje a loď Diciotti tak podle italských médií čeká ve Středozemním moři na další instrukce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám