Hlavní obsah

Co dělala protivzdušná obrana NATO? Sovětský „vehikl“ proletěl třemi členskými státy

Jak je možné, že vojenský bezpilotní stroj sovětské výroby ze 70. let minulého století proletí z Ukrajiny třemi členskými státy NATO, aniž by si toho kdokoliv všiml? Mluvčí českého Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký Novinkám vysvětlil, že civilní radary nemohou vojenské bezpilotní stroje zachytit, pokud letí příliš nízko a nemají zapnuté automatické radarové odpovídače.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Místo pádu dronu v ZáhřebuVideo: Reuters

 
Článek

„Neznám technické specifikace letounu, který se tam měl zřítit, ani přesný způsob radarového pokrytí vzdušného prostoru těch států, ale pokud šlo o vojenský bezpilotní stroj, ve válečném konfliktu vojenská technika nepoužívá zapnuté odpovídače, které v normálním provozu vysílají údaje o jejich poloze, takže je nemusí zachytit tzv. sekundární radary. Navíc mohl letět příliš nízko na to, aby ho zachytila další civilní radarová technika.“

Výbuch v Záhřebu. Spadl tam zřejmě zbloudilý sovětský dron z Ukrajiny

Evropa

Novinky se se stejným dotazem obrátily také na tiskový servis Evropské agentury pro bezpečnost v dopravě (EASA). Ta ale uvedla, že se může incidentem v Záhřebu zabývat jen v případě, že se na ni obrátí chorvatské úřady.

Kde byla protivzdušná obrana?

Nejméně 500 kilometrů dlouhý průlet třemi státy Aliance by každopádně měla zachytit její protivzdušná obrana. Ta stroj (nejspíš Tupolev Tu-141 Striž nebo o něco menší Tu-143 Rejs) nezachytila. A to je vzhledem k tomu, že se dron podle chorvatského premiéra Andreje Plenkoviče patrně z Ukrajiny přehnal přes Rumunsko a Maďarsko až do Záhřebu, znepokojivé. Tiskový servis NATO na žádost Novinek o vysvětlení zatím nijak nereagoval.

Foto: George Chernilevsky/Wikipedia

Tupolev Tu-141

Průzkumný bezpilotní letoun

Tupolev Tu-141 je velký průzkumný dron z doby Sovětského svazu dlouhý přes 14 metrů s rozpětím skoro čtyři metry. Zařazen do výzbroje byl koncem sedmdesátých let. Odpaloval se z rampy na návěsu a letěl po předem naprogramované trase vysokou transsonickou rychlostí. Přistával na padáku a mohl se používat opakovaně. Ukrajina je v současné době jediným uživatelem tohoto dronu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám