Hlavní obsah

Česko hledá dno, v Chorvatsku či Bulharsku otvírají restaurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Česko marně vyhlíží náznak zlepšení koronavirové epidemie, v řadě zemí napříč Evropou mohou díky klesajícímu přírůstku nakažených opatrně rozvolňovat. Například v Chorvatsku tento týden po čtvrtroce otevírají bary a restaurace. V Německu po třech měsících fungují kadeřnictví a v Belgii se otevřely kosmetické salony i další služby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chorvatsku a Bulharsku po čtvrt roce otevřeli bary a restauraceVideo: Reuters

 
Článek

V Chorvatsku mohou bary, restaurace a další pohostinství otevřít od 1. března. Ve srovnání s čísly z poloviny prosince tam klesly počty nově nakažených o 90 procent.

Ještě v polovině prosince byla přitom situace ve čtyřmilionovém Chorvatsku horší než v České republice - 13. prosince evidovalo Chorvatsko 888 případů nově nakažených na milion obyvatel, zatímco v Česko to bylo 433 případů.

Od té doby se ale Chorvatsko začalo zlepšovat, zatímco v Česku došlo k dramatickému zhoršení. Letos 10. ledna bylo Česko na hodnotě 1209 nových případů na milion obyvatel, Chorvatsko na 206 případech.

Srovnání k 1. březnu ukazuje v Česku 1005 případů na milion obyvatel a v Chorvatsku 106 případů.

Rozvolňuje se i v dalších zemích. Třeba Bulhaři se také od března radují z otevření restaurací či kaváren. K 1. březnu tam měli 226 případů na milion obyvatel.

Příznivá epidemiologická situace umožnila rozvolnění i v 11milionové Belgii, která dlouho patřila k nejpostiženějším zemím v Evropě.

Už od prosince se tam denní přírůstek nově nakažených v přepočtu na milion obyvatel drží okolo 200, byť na konci února lehce rostl. To umožnilo obnovit činnost živnostníkům, kteří v práci přicházejí do kontaktu s lidmi. Jde například o kadeřnictví, kosmetické či masážní salony, upozornila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu se otevřela kadeřnictví, v Belgii kosmetické a tetovací salonyVideo: Reuters

Zajít k holiči si zase už mohou Němci. Kadeřnictví ve Spolkové republice mohou znovu fungovat od 1. března, byť s podmínku přísných hygienických opatření, jako je ochrana úst zákazníka i kadeřníka nebo omezení počtu lidí v salonu, uvedla Reuters.

Ve výše porovnávaném kritériu denního přírůstku na milion obyvatel jsou na tom Němci ještě o něco lépe než Belgičané. K 1. březnu tam evidují 95,6 případu.

Z otevření restaurací se radovali začátkem února i Italové, v posledních dnech tam však vláda opět utahuje šrouby, protože nakažených přibývá rychleji, což odborníci připisují novým mutacím koronaviru.

V Itálii platí čtyřstupňový systém označování epidemického rizika, v červených regionech - což jsou nyní oblasti na jihu Apeninského poloostrova - jsou uzavřené restaurace, bary, většina obchodů a nově i všechny školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám