Hlavní obsah

Bývalý šéf MMF Strauss-Kahn čelí další žalobě za sexuální násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, který byl v USA nedávno obviněn ze sexuálního násilí, čelí další podobné kauze. Žalobu pro pokus o znásilnění z roku 2003 v úterý na něj podala ve Francii i francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová.

Článek

"Potvrzuji," odpověděl Banonové advokát David Koubbi agentuře AFP na otázku, zda plánovaná žaloba byla v úterý předána pařížské prokuratuře.

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová

Tento úmysl ohlásila dvaatřicetiletá žena hned po vypuknutí sexuální aféry tohoto dvaašedesátiletého francouzského politika v USA v polovině května. Řekla tehdy, že na ni v roce 2003 Strauss-Kahn, tehdy významný činitel Socialistické strany, sexuálně zaútočil a že se s ním musela poprat, aby se ubránila. Od okamžitého podání žaloby ji prý tehdy odradila její matka, která byla za socialisty poslankyní. Teď prý toho lituje.

Strauss-Kahn již dříve v reakci na oznámení záměru Banonové označil prostřednictvím svých advokátů její tvrzení za výmysly. Rozhodl se dokonce ihned podat na Banonovou žalobu pro pomluvu.

Obvinění v Americe budou stažena

Zpráva o podání žaloby v Paříži přišla krátce poté, co se začala hroutit žaloba proti Straussu-Kahnovi ve Spojených státech. Zde je obviněn, že se pokusil znásilnit pokojskou newyorského hotelu, kde byl ubytován, a přinutil ji k orálnímu sexu. Koncem minulého týdne se však prokázalo, že žena v některých bodech pod přísahou lhala. Strauss-Kahn, který tvrdí, že je nevinen, byl nato propuštěn z domácího vězení v New Yorku. Obvinění proti němu bude podle amerického tisku s největší pravděpodobností staženo na příštím soudním přelíčení v New Yorku 18. července.

Po obratu vyšetřování v USA se o jeho možné kandidatuře znovu začalo ve Francii debatovat. Strauss-Kahn však podle listu Le Monde v minulých dnech hovořil s šéfkou socialistů Martine Aubryovou, podle níž jí řekl, že kandidovat nehodlá.

Francouzští politologové se domnívají, že image Strausse-Kahna je aférou v USA na dlouho poškozena. "Byla zasažena jeho image, ne ohledně jeho schopností, ale ohledně jeho vhodnosti být prezident," uvedl Stéphane Rozes z institutu CAP. "Tato aféra ukázala názorně jeho vztah k penězům a k ženám. To může šokovat celou volební obec," přitakal Frédéric Dabi z ústavu Ifop.

Podle průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí, si 54 procent Francouzů nepřeje nynější kandidaturu Strausse-Kahna. Ovšem 42 procent obyvatel se domnívá, že by byl dobrým prezidentem. Lze tak podle místních komentářů uvažovat, že nyní zdiskreditovaný politik by se mohl ucházet o prezidentské křeslo v příštích volbách v roce 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám