Hlavní obsah

Bulhaři vyšli do ulic, protestují proti drahotě i politikům

V Bulharsku začal v neděli celostátní protest proti neúměrně vysokým životním nákladům a vládnoucím politikům. Demonstrace se konají v Sofii, Plovdivu, Varně i v dalších městech a očekává se účast až 200 000 lidí. Původně demonstrace začaly kvůli vysokým cenám energií, záhy však získaly větší záběr.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulhaři protestují již několik dní.

Článek

V hlavním městě se k pochodu demonstrantů, kteří směřují před sídlo parlamentu, připojil i prezident Rosen Plevnelijev. Jeho krátký projev ale demonstranti doprovázeli projevy nesouhlasu a hučením.

V Sofii nesou demonstranti nad hlavami hesla "Mafie", "Všechny vlády před soud" a "Zloději pryč z vlády". Z davu se ozývá hlučné skandování a pískot. Policie z centra odklonila dopravu a střeží vládní objekty, k násilnostem zatím nedošlo.

Protestující nejsou jednotní

V předvečer celostátní demonstrace "proti monopolům" jednali o požadavcích organizátoři lidového odporu na schůzkách ve Slivenu a v Sofii. Přestože podle bulharských médií mezi jednotlivými skupinami panují silné rozpory, na některých požadavcích se protestující shodují.

Nesouhlasí s rozpuštěním parlamentu a ustavením úřednické vlády, trvají naopak na tom, aby příští vláda byla politická a řešila naléhavé problémy země. Požadují rovněž, aby "občané" měli výrazné zastoupení ve státních kontrolních institucích, a usilují o zestátnění energetické soustavy. Mezi politickými požadavky se objevuje návrh na odvolatelnost poslanců a zrušení poslanecké imunity.

Policie nepřipustí násilnosti

Bulharská policie už v sobotu organizátorům sdělila, že nepřipustí násilnosti a poškozování soukromého a státního majetku. Požádala občany, aby upozorňovali na projevy vandalismu a případné násilnosti.

Organizátoři demonstrace zůstávají v pozadí. Nejsilnější politická strana GERB své příznivce od účasti odrazuje, k protestům se nehlásí ani socialistická opozice.

Vlnu občanských nepokojů v minulých dnech v Bulharsku vyvolal konflikt kolem cen elektrické energie, které podle médií loňské zdražení a vysoká zimní spotřeba vyhnaly do astronomických výšek. Protesty neuklidnila středeční demise vlády premiéra Bojka Borisova ani ohlášené a vzápětí napůl odvolané odebrání distribuční licence české energetické společnosti ČEZ Bulgaria.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám