Hlavní obsah

Budoucí kosovskou armádu tvoří teroristé, tvrdí srbský prezident

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Budoucí kosovská armáda, která má dostat výcvik a výzbroj od NATO, se skládá z teroristických skupin. Sobotnímu vydání bělehradskému deníku Politika to řekl srbský prezident Boris Tadić.

Článek

„Tato bezpečnostní jednotka se skládá z teroristických skupin. Připomínám, že ANA (Albánská národní armáda) je mezinárodně definovaná jako teroristická organizace, a takto ji neoznačilo Srbsko, ale mezinárodní instituce,“ uvedl.

Velitelem kosovských vojenských jednotek o počtu 2 500 mužů by se měl zřejmě stát Sulejmán Selimi, který zatím velí stávajícím obranným jednotkám.

Kosovský expremiér Agim Čeku uvedl, že v těchto dnech se dosavadní jednotky rozpouští a začínají se budovat nové bezpečnostní síly.

Tadić se dále vyslovil pro revizi Kumanovské dohody z 9. června 1999, která po leteckých útocích NATO na bývalou Jugoslávii ukončila občanskou válku v Kosovu v letech 1998 až 1999.

„Měli bychom tu dohodu změnit. Jako prezident Srbska si za tím stojím,“ řekl. Šéf generálního štábu srbské armády Zdravko Ponoš potvrdil, že se minulý týden v Neapoli dohodl s činiteli NATO na ustavení expertní skupiny.

Po podepsání dohody z Kosova odešly desetitisíce Srbů ve strachu z albánského teroru. Vojenskou moc převzaly mezinárodní síly KFOR a provincie se dostala pod správu mise OSN UNMIK. Albánská většina za podpory Západu vyhlásila letos nezávislost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám