Hlavní obsah

Britským manželům odebrali syna, odmítali ho krmit čokoládou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Úřad sociálního zabezpečení v britském hrabství Derbyshire odebral rodičům dvouletého syna. Podle jejich slov se tak stalo proto, že odmítli příkazy lékařů, aby ho krmili různými tučnými a sladkými potravinami. Ve čtvrtek o tom informoval server The Daily Telegraph.

Foto: František Petrák, Právo

Článek

Osmačtyřicetiletí manželé Hesseyovi z Bolsoveru se v červenci se synem Zakem objevili v chesterfieldské nemocnici s tím, že dítě nejí. Chlapec vážil jenom necelých osm kilogramů a ztrácel hmotnost. Lékaři páru poradili, aby mu podávali tučné či sladké a vysoce kalorické drobnosti, aby přibral.

„Říkali, že bychom mu měli dávat brambůrky, čokoládu a dorty, abychom do něj dostali kalorie,“ citoval deník matku. „Takový přístup jsem zpochybňovala. Jíme řádné domácí jídlo a čokoládu, koláče a dorty bereme pouze jako návdavek,“ doplnila.

Lékaři chtěli chlapce podrobit dvoutýdenním testům a rodiče s tím souhlasili. Nevěděli, že bude následovat odebrání dítěte sociálními pracovníky. Páru, který má čtyři další děti mladší 10 let, řekli, že když se vzepřou, bude následovat soud, který by jim mohl odebrat rodičovská práva.

„Byla jsem zničená a vyděšená. Pořád říkali: ‘Jestli Zaka milujete a chcete pro něj to nejlepší, budete souhlasit‘. Myslela jsem si, že dělám to nejlepší, když jsem se obrátila na odborníky pro radu, jakmile Zak začal hubnout. Namísto toho mě v podstatě obvinili, že ho zanedbávám a naznačili, že je to moje chyba,“ popsala Hesseyová.

Postupně se rodiče přes právníky domohli tříhodinového setkání s dítětem každý den, ovšem vždy za dohledu sociálních pracovníků. Následoval soud, který jim syna po čtyřech měsících vrátil se závěrem, že péči nezanedbávají. Chlapec za tu dobu přibral necelých 500 gramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám