Hlavní obsah

Britský tisk tvrdí, že zná rasistickou urážku od slávisty

– Londýn

Na britských ostrovech i v Česku se od čtvrtečního večera řeší, co při zápase Evropské ligy řekl slávistický stoper Ondřej Kúdela do ucha černošskému záložníkovi Glasgow Rangers Glenu Kamaraovi. Podle skotského týmu Kúdela Kamaru nazval „zku.... opicí“, český hráč však trvá na tom, že soupeři řekl jen „zmr..“. Tvrdí to britské deníky Daily Mail a The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Rozmíška mezi slávistou Ondřejem Kúdelou a rangerem Glenem Kamarou

Článek

Zmiňovaný incident s tvrdými zákroky i emotivními vystoupeními vyhroceného zápasu zachytily kamery, slávistický hráč si ale při šeptání zakryl ústa a není tak možné vyčíst, co špílmachrovi Rangers tak neodkladně sděloval. Kamara na to každopádně reagoval velmi podrážděně. „To bylo do pr.... rasistický!,“ křičel podle serveru The Sun.

Další hráč skotského týmu Bongani Zungu ale hned na to vystartoval směrem k rozhodčímu a křičel:  „Řekl mu fu..... monkey”, („zk..... opice“). Následně se bouřili i další hráči týmu z Glasgow. Ondřej Kúdela však obvinění z rasismu rezolutně odmítá.

Slávisté ve Skotsku volali policii. Jejich hráč byl zbit v útrobách stadionu

Zahraniční

„Řekl jsem mu: You are fu..... guy (Jsi zm..). Bylo to prostě řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus,” řekl Kúdela v nahrávce pro média od klubu.

Nahrávka hovoří proti Kúdelovi 

Po českém Twitteru začala v pátek odpoledne kolovat audionahrávka, na níž údajně náhradní brankář Slavie Přemysl Kovář o incidentu mluví a přiznává, že jeho spoluhráč měl na adresu soupeře skutečně vyřknout rasistickou poznámku.

„Hoši, tak co tady se k...a děje, tak to jsem v životě nezažil. Hodinu nás drželi na hřišti, kvůli Kúdimu, protože mu řekl, že je fuc...g monkey, tak nás nechtěli pustit dovnitř. A teď nás pustili, Kúdy si to šel s ním vyříkat na dopingový kontrole a ten frajer tam přibehl, kámo, a natáhl mu jí, vole. Rozbil mu rypák. Hoši tak to tady se děje,“ zaznívá na nahrávce, jejímž autorem má údajně být slavistický brankář Kovář.

Vedení pražské Slavie nicméně rasismus ze strany svého hráče popírá. „Slavia rezolutně odmítá nechutné a smyšlené nařčení jednoho ze svých kapitánů Ondřeje Kúdely z rasistického chování. Slavii už její zakladatelé vtiskli barvy, kde bílá znamená čistotu sportovní myšlenky a čestného boje, kde protivník není nepřítel, ale uznávaný soupeř. Dnes je Slavia multikulturním klubem, který si zakládá na úctě k soupeři a vzájemném respektu lidí všech kultur. Odsuzujeme rasismus v jakékoliv podobě,“ podotkla Slavia na klubovém webu.

Slavia žehlí kauzu Prymula: S VIP hosty pozve do ochozů i zdravotníky

Domácí

Trenér Glasgow Rangers Steven Gerrad naopak na obvinění z rasismu trvá. „S Glenem mám velmi silný vztah, stoprocentně mu věřím. Další hráči okolo to slyšeli také. Jsem teď naštvaný. Někdy se během kariéry stanou věci, které jsou důležitější než samotný fotbal. To se stalo dnes. Nyní je to na UEFA. Doufám, že to nezamete pod koberec,” citovala skotská média Gerrarda, bývalého kapitána anglické reprezentace.

Prymula: Návštěva fotbalu měla svůj důvod. Chtěl jsem ukázat, že to jde

Domácí

Právě rasismus měl být příčinou incidentu, k němuž mělo dojít na stadionu po skončení zápasu. Po závěrečném hvizdu měl být Kúdela zbit.

„Po utkání nebyl tým vpuštěn do kabin a Kúdela byl zbaběle bez varování zbit pěstmi do obličeje hráčem Kamarou za přítomnosti trenéra Stevena Gerrarda. V šoku byli i zástupci UEFA, kteří byli u celého incidentu osobně přítomni,“ uvedla Slavia.

Reklama

Výběr článků

Načítám