Hlavní obsah

Britský muslim připravoval ženu na sebevražedný útok

LONDÝN

Britský muslim připravoval svou ženu na sebevražedný útok proti Británii. Žena původem z jihovýchodní Asie to v pondělí řekla v pořadu Newsnight televize BBC. S manželem, který tři týdny před útoky na londýnskou městskou dopravu v roce 2005 říkal, že se "něco velkého" stane, se rozešla. Považuje ho za hrozbu pro Británii.

Článek

Muž je podle manželky zcela pod vlivem ideologie islámských extrémistů. Byl prý přesvědčen, že je jeho povinností účastnit se svaté války proti nepřátelům muslimů, a nutil k tomu i manželku.

"Říkal mi, jak si připevnit pás s bombou k pasu. Vždy, když o těchto věcech začal mluvit, odešla jsem do kuchyně nebo k přítelkyni. Byl velmi chytrý a vysvětloval, jak mám pás ukrýt pod hidžáb," řekla žena, jejíž jméno v programu nezaznělo.

Na otázku, jakým způsobem její bývalý manžel Británii ohrožuje, odpověděla: "Nezáleží mu na Britech. Radikálové ho naprosto zpracovali, je schopen čehokoli."

Věděl zřejmě předem o chystaných atentátech, při nichž 7. července 2005 v Londýně zahynulo 52 lidí a čtyři sebevrahové. Říkal prý, že se něco chystá a hovořil o tom, že jeho přátelé posílají své ženy pryč a že by jeho manželka měla odjet také.

Reklama

Výběr článků

Načítám